Potresna ispovest američke teniserke. 30 puta su pokušali da je napastvuju.

Bivša američka teniserka Andrea Jeger rođena je 1965. godine na Floridi. Samo pravi ljubitelji tenisa čuli su za ime Andrea Jeger. Ona je bila tinejdžerska senzacija ranih 80-ih godina prošlog veka. Kao veoma mlada se vinula u sam vrh svetskog tenisa. Postala je profesionalna igračica sa samo 14 godina. Andrea je stigla do drugog mesta na listi najboljih teniserki sveta.

 

 

Andrea je imala čak pet polufinala na grend slem turnirima u singlu, od kojih je jedno finale na Vimbldonu. Do tada je osvojila i 10 titula, od kojih jednu u mešovitim parovima na Rolan Garosu. Penzionisala se zbog teške povrede ramena sa 19 godina. Po završetku karijere je upisala teologiju i postala časna sestra.

Jednostavno sam znala da Bog postoji, da smo prijatelji i da imamo lični odnos. Niko u porodici nije znao da sam se molila svaki dan. U avgustu 2006. godine sam dobila diplomu i ušla u program sestrinstva. Postoji stroga disciplina. Ustajanje u 4 ujutru, molitva i početak rada sat kasnije.

Između početka i kraja kratke ali burne teniske karijere, doživela je mnogo toga ružnog. Praktično, Andrea je sinonim za sve ono mračno u tenisu.
Prošle godine Andrea Jeger je otkrila da je član VTA organizacije pokušao da je seksualno zlostavlja. Kako je kasnije priznala, najmanje 30 puta je seksualno uznemiravana. Kažu i da su joj pretili nakon što se žalila.

Većina uznemiravanja dogodila u ženskoj svlačionici, i to od strane ženske osobe, koja je bila jedna od čelnica Ženskog teniskog saveza (WTA).

„Imala sam najmanje 30 incidenata sa jednom članicom osoblja, fizičkim nasrtajima u svlačionici u veoma ranoj fazi moje karijere. Izbegavala sam da budem sama u salama za trening, jer je i tamo dolazila. Stalno uznemiravanje me je primoralo da promenim pripreme za meč. Presvlačila bih se na turnirima u pokretnim toaletima ili u kupatilu.“

 

Jeger je imala problema i zbog alkohola. Kad se požalila teniskoj organizaciji zbog toga, umesto zaštite dobila je ozbiljne pretnje.

„Rekla sam da ovo mora da prestane. Svake nedelje sam morala da brinem da me ne napiju. Rekli su mi da ako još jednom kažem o tome, da će se postarati da mojoj sestri oduzmu stipendiju na Stanfordu. Svaki put kada sam pokušala da se zauzmem za sebe, pretili su da će neko drugi iz mog okruženja biti povređen“.