Ana Kurnjikova bila je san svakog muškarca. Od talentovane teniserke su napravili seks simbol i marketinško čudovište.

Ana Kurnjikova je imala svet tenisa na dlanu. Svi su joj predviđali sjajnu tenisku karijeru. Izmučena povredama i neviđenim medijskim hajkom povukla se iz tenisa osam godina kasnije. Doživela je za osam godina karijere ono što mnogi ljudi ne dožive u osam života.

Ana Kurnjikova nije ni prva ni poslednja atraktivna sportistkinja koja se pojavila na svetskoj sceni. Bilo ih je mnogo i pre i posle nje. Ana je verovatno poslednja koja je morala da podnese teret seks simbola u atmosferi devedesetih. Bilo je to vreme kada je seks prodavao sve.

Kurnjikova je punila stadione i tribine širom sveta. Časopis „People“ ju je uvrstio u 50 najlepših žena na svetu, FHM (For Him Magazine) proglasio ju je za najseksi ženu na svetu. Ana je tada imala samo 16 godina. Engleski tabloid Sun je svakog dana objavljivao po jednu njenu fotografiju.
Ana je sa 18 godina bila u vezi sa ruskom hokejaškom zvezdom Sergejem Fedorovom. Posle Fedorova bila je sa drugim hokejašem, Pavelom Bureom. Svi su pisali da je Fedorova prevarila sa Pavelom. To je objavio Sports Ilustrated. Odgovoe Ane je bio kratak i jasan.

„Imam dečka u svakoj zemlji na svetu i volim ih sve“.

WTA ​​Tour i celi teniski svet je video u Ani šansu da vrati ženski tenis u fokus svetske javnosti. Kurnjikova je bila ono što je ženskom tenisu bilo potrebno da se probije u mejnstrim. Pokrenuli su kampanju „Dođi i vidi Annino serviranje i obline“.

Prvi trner Kurnjikove bio je veliki Nik Bolitjeri. On je godinama govorio da su Anini treninzi posećeniji od mnogih mečeva. Od Ane su napravili marketinško čudovište. Njenu marketinšku vrednost su veoma dobro iskoristili organizatori velikih turnira. Njeni mečevi bi se često premeštali na centralne terene kako bi prodali što više karata, iako po rangu to nije zasluživala.

Pritisak medija je bio ogroman, a često i nepodnošljiv. Ana je potpuno neočekivano pukla na konferenciji za novinare uoči Vimbldona 2000. godine. Tada je bila osma teniserka sveta.

„Nisam ja kriva što ovako izgledam. Šta god da radim, vi pišete da želim da privučem pažnju. Ako promenim frizuru, radim to zato što želim, a ne zato što sam unapred isplanirala. Kada se sagnem da pokupim loptu, piše da namerno pokazujem svoju zadnjicu. Šta mislite da sam rekla sebi sa šest ili sedam godina? Da ću biti zgodna i da ću imati mnogo sponzorskih ugovora? Ne, htela sam da budem vrhunska teniserka. I znate šta? To mi je i dalje prioritet. Imam 19 godina i tek sam počela“, rekla je ljuta Kurnjikova i nastavila:

„Nikada me niste videli u noćnom klubu pijanu. Zašto? Zato što idem u krevet u 10 sati uveče jer treniram šest sati dnevno. Da, nisam osvojila nijednu titulu, ali Štefi Graf je trebalo četiri godine da osvoji bilo šta. Imam strog režim i zato nemam dečka jer im nije lako i moraju da se naviknu na moje obaveze“.

Početak 2001. godine je bio početak njenog kraja. Zadobila je stres frakturu stopala. Stigla je do četvrtfinala Australijan opena, a zatim se povredila i propustila 12 turnira. Godinu je završila na 54. mestu. Tokom oporavljanja od povrede dogodilo se nešto mnogo važnije. Dobila je ponudu da glumi u spotu planetarne zvezde Enrikea Iglesijasa.

Spot je bio apsolutni hit. Romansa sa spote potajno se prelila i u njihove privatne živote. Iglesijas i Kurnjikova su do danas ostali zajedno. O njihovom privatnom životu se gotovo ništa ne zna. Ana i Enrike Iglesijas žive mnogo mirnije nego što bi se očekivalo od takve dve planetarne zvezde. 2017. godine Ana je rodila blizance, a 2020. rodila je još jedno dete.

Sa samo 22 godine završila je tenisku karijeru. Može da se pohvali da je bila Top 10 igračica, polufinalista Vimbldona i prva igračica sveta u dublu. U konkurenciji ženski dubl je osvojila dva grend slema – Australian Open 1999. i 2002. godine.

Kurnjikova se povukla iz tenisa sa 3,5 miliona dolara zarade od turnira. Do danas je zaradila preko 60 miliona dolara. Brojni sponzorski ugovori ostali su i posle povlačenja iz tenisa.