Pola čovek – pola zver ! Ime mu je Didije!

Pola čovek, pola zver – ime mu je Didije(r) ! Tako su mu pevali u znak zahvalnosti navijači Čelzija. Za vreme finala Lige Šampiona 19. maja 2012. kada je prvo izjednačio u 88. minutu regularnog dela utakmice na 1 : 1. a kasnije i pogodio poslednji penal u seriji i tako Čelziju doneo prvi i za sada jedini pehar Lige Šampiona.

Rođen 11. marta 1978. godine u Abidžanu, glavnom gradu Obale Slonovače. Već u petoj godini roditelji su ga poslali u Francusku, da živi sa svojim ujakom, tada profesionalnim fudbalerom, Mikelom Gobom. Kao tinejdžer nije važio za previše talentovanog fudbalera, pa je tavorio u omladinskoj ekipi Le Mana. Prvi profesionalni ugovor je potpisao za Gengamp.Eksplodirao je tek sa 24 godine kada je postigao sedamnaest golova za ekipu koja se stalno borila za opstanak. Odlazi u ekipu Olimpik iz Marseja. Kako to već biva, „ jači ker“ ga je odveo u London već sledeće godine jer je ruski tajkun Roman Abramovič rešio da svoju novu igračku, fudbalski klub Čelzi pojača sa „ stenom kamenitom“ i „ ubicom golmana“. Platio je Drogbu 24 miliona funti. Statistika kaže da su Drogba i Čelzi zajedno osvojili 4 pehara Premier Lige, 4 FA Kupa, 3 Liga Kupa, jedan pehar Lige Šampiona, dva Komuniti Šilda (Super Kupa Engleske).

Osim toga Drogba je i dok je igrao za Galatasaraj (dve sezone) osvojio jedno tursko prvenstvo, jedan kup Turske i jedan turski Super Kup.
Zvanični podaci kažu da je odigrao 767 utakmica i postigao 351 gol. Dva puta je bio prvi strelac Premier Lige.

Ono što ga izdvaja iz mora vrlo dobrih i odličnih igrača i stavlja u red vrhunskih i onih koji su ostavili neizbrisiv trag u najpopularnijem sportu na svetu je njegova sposobnost da bude najbolji kada je to najvažnije.

Didije Drogba je odigrao u svojoj karijeri ukupno 12 finala, u 11 od njih je dao bar jedan gol, ukupno ih je u tim mečevima postigao 13, a osvojio je 10 trofeja u tim finalnim utakmicama. Takvu statistiku nemaju ni Mesi, ni Ronaldo.

Drogba je poznat i po tome što je, zajedno sa svojim saigračima iz reprezentacije Obale Slonovače, doprineo da se zaustavi građanski rat u njegovoj zemlji. Njegov autoritet je bio toliki da su ga čak i zaraćene strane poslušale kad ih je zamolio za primirje i prestanak „besmislenog“ rata. Od 2007. godine nosi titulu „Ambasadora Dobre Volje“ Ujedinjenih Nacija.

Drogba je donosio pozitivnu atmosferu u svlačionicu, ohrabrivao ekipu i kad ne ide, trčao, skakao, borio se i napred i nazad. Bio je veliki igrač i još je veliki čovek. Ljudina.