Omiljeni sportista i osuđeni ubica uskoro na uslovnoj slobodi?

Bivši paraolimpijac i nekada omiljeni sportista sveta koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i osuđeni ubica Oskar Pistorijus dobio je novu priliku da izađe na slobodu nakon što je otkrivena greška u njegovoj ranijoj ponudi za uslovnu slobodu.

U petak će se održati hitno ročište za uslovni otpust. Pistorijus (37) je pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje iz zatvora u martu 2024. godine. Podsetimo, bivši sprinter kojem su obje noge amputirane ispod koljena ubio je manekenku Rivu Stenkamp kroz zaključana vrata kupatila svog doma u Pretoriji u ranim satima Dana zaljubljenih 2013.godine. Tada je Pistorijus, koji je širom sveta bio poznat kao „Blade Runner“ zbog svoje proteze od karbonskih vlakana, tvrdio je da ju je zamenio za uljeza.

Nakon dugotrajnog suđenja i nekoliko žalbi, proglašen je krivim za ubistvo i osuđen na 13 godina i pet mjeseci iza rešetaka 2017. godine. Prvobitno je osuđen na šest godina zatvora, ali je kazna udvostručena nakon što se država žalila da je bila preblaga. Vrhovni apelacioni sud je 2017. godine odlučio da Pistorijus odsluži minimalnu kaznu od 15 godina u Južnoj Africi za ubistvo, ali je uzeo u obzir godinu i sedam meseci koje je već odslužio.
Budući da zatvorenici u Južnoj Africi automatski imaju pravo na razmatranje uslovnog otpusta nakon što odsluže polovinu kazne, Pistoriusovi advokati su u martu 2024. zatražili prevremeno puštanje na slobodu. Ali njegov zahtev je odbijen tokom saslušanja iza zatvorenih vrata jer „nije završio minimalni period u pritvoru”. Sud je, međutim, napravio grešku ne računajući još jedan period koji je Pistorius odslužio dok se na njegovu kaznu za ubistvo uložila žalba. To je značilo da je, u stvari, imao pravo na uslovni otpust ranije ove godine kada mu je na prvom saslušanju rečeno da će imati pravo tek u avgustu 2024.

Pistorijusovi advokati iznijeli su njegov slučaj najvišem Ustavnom sudu zemlje – i sada je paraolimpijcu data još jedna prilika za slobodu. Odelenje za kazneno-popravne poslove saopštilo je da će odbor za uslovni otpust odlučiti da li je zatvorenik „podoban ili ne za društvenu integraciju“.

U međuvremenu, Rivina porodica se čvrsto zalaže protiv toga da se ubici njihove kćeri da sloboda. Godinu dana pre nego što je ubio Riv, Pistorjius je postao prvi dvostruki amputirac koji se učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Oskar Leonard Karl Pistorijus je južnoafrički atletičar i paraolimpijac. U toku prve godine života su mu urađene potkolene amputacije obe noge zbog malformacije, pa se takmiči sa ugrađenim protezama.

Na Svetskom prvenstvu 2011. u Teguu je bio član južnoafričke štafete u polufinalnoj trci na 4 h 400 metara. Ekipa Južne Afrike je u finalu osvojila srebrnu medalju i tako je Pistorijus postao prvi atletičar paraolimpijac koji je osvojio medalju na takmičenjima koje nisu isključivo za takmičare sa invaliditetom.

Nastupom na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu je postao šesti sportista paraolimpijac koji je učestvovao i na olimpijskim igrama. U trci na 400 metara se plasirao u polufinale, a sa štafetom 4 h 400 metara se takmičio u finalu.

Osvojio je šest zlatnih i po jednu srebrnu i bronzanu medalju u sprinterskim disciplinama na Paraolimpijskim igrama. Trenutno drži svetske rekorde u svojoj klasi (T44) na 100 i 200 metara.

Godine 2012. je proglašen za najboljeg svetskog sportistu sa invaliditetom.