Pevaćemo uskoro još jednom „Bože pravde“

Novak Đoković je po treći put u karijeri osvojio Rolan Garos. Pobedio je Novak u finalu Kaspera Ruda sa 3-0 u setovima. Ovo je Novaku 23. Grend slem titula u karijeri i sada nijedan teniser nema više najvećih teniskih trofeja od Novaka Đokovića.

Lista Grend slem šampiona sada izgleda ovako:
1. Novak Đoković, 23
2. Rafael Nadal, 22
3. Rodžer Federer, 20
4. Pit Sampras, 14
5. Roj Emerson, 12
6. Rod Lejver 11
6. Bjorn Borg 11
8. Bil Tilden, 10

Za sve ljude dobre volje Novak je definitivno, bez dileme, najveći svih vremena. Na konferenciji za novinare, novinari su nazvali Novaka teniskim GOAT-om (Najvećim ikada). Novak je odbio da i sam sebi stavi tu krunu na glavu.

„Hvala vam, ali ne želim da kažem da sam najveći, jer bi to bio pokazatelj nepoštovanja prema velikim šampionima u raznim erama koji su igrali na različit način. Svaki šampion je ostavio zaveštanje u svojoj generaciji i napravio put za sve nas da igramo tenis širom sveta. Takve diskusije ostavljam drugima. Imam samopouzdanje, znam za šta sam sposoban i ovaj trofej je pokazatelj da mogu da igram kvatlitetno. Grend slemovi su moj najveći prioritet, to sam rekao na početku sezone. Posebno u ovoj fazi moje karijere. Da mi je neko rekao da ću osvojiti dva grend slema, potpisao bih odmah. Moja forma na šljaci nije bila dobra pre turnira“, rekao je Đoković.

Kada je stupao na scenu Federer i Nadal su već tada bili najbolji. Zato su mu oni i bili inspiracija da vredno radi i pobeđuje. Osvrnuo se i na zlatnu eru tenisa.

„Istina je da sam uvek poredio sebe sa njima, to su dva moja najveća rivala u karijeri. Mnogo puta sam rekao da sam zbog njih postao bolji igrač. Za sav taj uspeh i oni su mi pomogli. To rivalstvo, mečevi, bezbroj sati razmišljanja, analiza, učenja šta treba da uradim da ih pobedim. Oni su bili u mojim mislima prethodnih 15 godina previše. Profesionalno to mislim. Neverovatno mi je da sam sa jednom titulom ispred Rafe. U isto vreme svako piše svoju istoriju. Nas trojica i Endi Marej, u poslednjih 20 godina, to je zlatna era muškog tenisa kako ljudi vole da je zovu. Ponosan sam što sam deo toga“.

Na pitanje novinara šta mu znači ovaj trovej Nole je odgovorio:

„Jedna od najvećih titula u mojoj karijeri, znao sam da je istorija na talonu i pokušao sam da se fokusiram na pripremu za meč na najbolji način, da ga tretiram kao bilo koji drugi meč. Lagao bih kada bih rekao da nisam razmišljao o liniji cilja i da mi fali još jedan meč za to. Moj tim je napravio dobar balon oko mene, ostao sam u sadašnjosti i igrao onako kako sam želeo. Kada sam video da njegov forhend ide u aut, osetio sam olakšanje i bio sam preplavljen lepim emocijama“.

Đoković je na vrhu teniskog Olimpa. Od sad na njemu stoji sam. Ali za Novaka tu nije kraj. On je još gladan trofeja.
-„Putovanje još nije gotovo. Zašto da razmišljam o penziji ako osvajam grend slemove? Osećam se motivisano, insprisano. Radujem se Vimbldonu“.

U trenucima velikog slavlja nije zaboravio Đoković ni na Nikolu Jokića.
Pevaćemo uskoro još jednom „Bože pravde“, kad Jokić osvoji“, poručio je Đoković.

Još jednom je potvrdio onu narodnu:
U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi. Ko visoko leti nisko pada.