Od konobara iz Jablanice do evropskog prvaka

Rođen je u Jablanici 1. januara 1977. godine. Još kao dečak počeo je da trenira fudbal u Turbini iz Jablanice. Kao velikog talenta primetio ga je mostarski Velež. Prelazi u Velež ali počeo je rat.

On je Hasan Salihamidžić. Imao je samo 15 godina kad je počeo rat. Umesto da obuče crveni dres mostarskih Rođenih on je razmišljao samo kako pobeći od rata i spasiti živu glavu. Šest meseci je radio kao konobar u Jablanici kako bi zaradio novac za putne troškove. U novembru 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg. Tu se odmah priključuje treninzima juniorskog tima HSV-a. Trener mu je bio čuveni Feliks Magat. On je jedan od najzaslužnijih za Hasanov kasniji veliki uspeh.

Zvaničan debi u Bundesligi Salihamidžić imao je 8. marta 1996. godine protiv Fortune iz Düsseldorfa. Dva meseca kasnije Hamburger je gostovao Ajntrahtu. Iako je imao samo 19 godina bio je u startnoj postavi. HSV je slavio sa 4:1, a Hasan Salihamidžić Braco je postigao dva i namestio dva gola.
Zbog njegove fenomenalne igre svakodnevno je gostovao u TV emisijama. Jedna od televizija je čak objavila prilog iz njegove rodne Jablanice. U toj emisiji je i zaplakao kad je čuo majku kako kaže – “otišlo dete, a odjednom vidim odraslog čoveka, moga Bracu“.

Hasan je proveo tri sjajne sezone u dresu HSV-a za koji je odigrao 72 utakmice i postigao 19 golova. Između Barselone i Bajerna izabrao je Bajern.
Debitovao je za Bajern 15. augusta 1998. godine protiv Volfsburga i postao nezamenjiv. Salihamidžič je sa Bajernom osvojio sve što se osvojiti može. Šest puta je bio prvak Nemačke, tri puta osvajač kupa, prvak Evrope, prvak Sveta… Odigrao je 234 utakmice u dresu bavarskog velikana i postigao čak 30 golova.

Franc Bekenbauer ga je obožavao. Deportivo iz La Korunje je tražio od Bajerna 15 miliona evra plus Salihamidžić za Roja Makaja. Odgovor Bekenbauera je bio –“Dobićete Salihamidžića, ali morate nam dati Makaja i još 20 miliona evra.“

Bajern je odugovlačio sa produženjem ugovora. Hasan je shvatio da je vreme za odlazak i otišao je u Juventus. U prvoj sezoni u klubu je bio standardan igrač, i zabeležio je 30 nastupa u dresu Juventusa. Druga i treća sezona nisu bile tako uspešne za njega, zbog nekoliko većih povreda.

Potpisao je ugovor sa Volfsburgom na godinu dana. Po isteku ugovora odlučio je da “okači kopačke o klin”.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, je u 48 utakmica postigao 6 golova. Posle jednog sukoba sa Barbarezom i selektorom Sliškovićem spremio je opremu i napustio stadion pre kraja meča. Tada je i završio reprezentativnu karijeru.

Bosna i Hercegovina imala je mnogo kvalitetnih igrača, i danas ih ima, ali teško da će neko u skorije vreme dostići uspehe kakve je napravio dečko iz Jablanice – Hasan Salihamidžić.