Novak kreće u pohod na 24. grend slem titulu. Oni su vikali Rodžer, a ja sam čuo Novak.

Ljubavna romansa između Novaka Đokovića i Njujorka traje 17 godina. Svaka ljubavna romansa ima svoje uspone i svoje padove. Takva je i ljubavna romansa između najboljeg tenisera današnjice i domaćina zadnjeg Grand slem turnira ove godine, US Open-a.

Ljubavna romansa Novaka i Njujorka počela je davne 2007.godine. Tada je Novak prvi put došao na US Open. Njujork je prigrlio mladog tenisera. Novak je oduševljavao publiku celog sveta svojim imitacijama koleginica i kolega. Svi su ga obožavali, a publika ga je ovacijama ispraćala sa terena. Njujorčani su obožavali šou, zabavu koju im je priređivao. Stigao je te godine do finala ali na žalost mnogih nije osvojio svoj prvi Grend slem turnir. Svi su očekivali da će ljubav samo rasti iz godine u godinu. Ali život nas stavlja u različite situacije.

Pred početak sledećeg velikog turnira u Njujorku došlo je do prepucavanja u izjavama između Novaka i ljubimca amerikanaca Endija Rodika. Rodik je optužio Novaka da simulira povrede, a Novak mu je naravno odgovorio. Celi stadion ga je aplauzom i ovacijama ispratio 2007. godine, a 2008.godine posle pobede u četvrtfinalu protiv miljenika navijača Endija Rodika ceo stadion je zviždio i vređao Novaka. Novak nikom ne ostaje dužan. Tako je i ovaj put navijačima gurnuo prst u oči svojom izjavom.

Znam da ste protiv mene jer mislite da lažiram sve.

Rukavica je bačena. Navijačima u Njujorku nije više stalo do zabave i šou programa koji im je Novak servirao, oni su samo želeli da ga vide na kolenima, želeli su da gubi. Novak nebi bio Novak kad bi im ispunjavao želje. Sve bi mu mogli oprostiti ali da pobeđuje njihove ljubimce to ne mogu. A upravo to im je Novak servirao svake godine. Mnogo su ih zabolele pobede Novaka u polufinalu turnira protiv njihovog miljenika Rodžera Federera. To im je uradio dve godine zaredom i to što im je u inat spašavao meč lopte.

Vrhunac lošeg ponašanja Njujorčana prema Novaku desio se 2015.godine. U finalu turnira Đoković je igrao protiv njihovog ljubimca Rodžera Federera. Stadion pun kao šipak, a 25.000 ljudi je navijalo protiv Novaka. Zaboravili su da je Novak najbolji kad proradi inat i kad kontroliše bes. Naravno da je pobedio i posle meča na dodeli pehara na pitanje kako se osećao tokom meča, Novak je izgovorio jednu kultnu rečenicu.

Oni su vikali Rodžer, a ja sam čuo Novak.

Đoković je i u godinama nakon 2015. bio „persona non grata“ u Njujorku, ali nije za to mario.

Jedna od najvećih nepravdi u sportu dogodio se baš u Njujorku na stadionu Artur Eš. Desilo se to u jeku korona virusa 2020. godine. U osmini finala Novak je diskvalifikovan. Jedna lota kojom je igrao Nole pogodila je linijskog sudiju. Ona kao da je to jedva čekala, pala je kao pokošena. Nole kao veliki sportista je pritrčao i izvinuo se. No to nije bilo dovoljno. Glavni sudija je uz pomoć super vizora presudio: Novak je bio diskvalifikovan. Sreća je da se ovo dogodilo kad su tribine bile prazne. Koliko bi publika uživala što vidi Novaka na kolenima i što mu vide leđa.

2021.godine situcija se menja. Novak dolazi u Njujork sa željom da prvi put posle Roda Lejvera uspe da kompletira kalendarski slem. Bio je na cilju. U finalu je igrao protiv Danila Medvedeva. Svi su navijali za Novaka. Novak se nije snašao u toj atmosferi ljubavi. Izgubio je.
Prošle godine Nole nije igrao zbog zabrane ulaska u zemlju jer je nevakcinisan.

Đoković ove noći kreće u pohod na 24. grend slem titulu. Sa ili bez ljubavi Njujorčana svejedno je.