Cela Juga ga je obožavala! Bokser čeličnog udarca i mekog srca.

Porodična tragedija je obeležila njegovo detinjstvo. Legendarni bokser Mate Parlov ima jednu od najživopisnijih karijera. Pre tri godine je dobio ulicu u beogradskom naselju Zvezdara. Mate Parlov je bio jedna od najvećih jugoslovenskih sportskih legendi.

Rođen je 16. novembra 1948. godine u mestu Ričica u blizini Imotskog. Kad je imao deset godina sa porodicom se preselio u Pulu. Parlov je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Ima i diplomu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

U amaterskoj konkurenciji bio je osam puta uzastopno prvak Jugoslavije. Bio je šampion sveta, dvostruki je evropski prvak, pet puta bio najbolji na Balkanu, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu.

Kao profesionalac uspeo je da takođe bude najbolji u Evropi i na svetu.

List Sport mu je u dva navrata uručio Zlatnu značku namenjenu najboljem sportisti Jugoslavije, a list Sportske novosti proglasio ga je najboljim hrvatskim sportistom 20. veka.

Bio je oženjen suprugom Laurom sa kojom ima sina Matka i ćerku Miru. Umro je 29. jula 2008. godine u Puli od raka pluća.

Nekoliko godina posle Drugog svetskog rata Mate Parlov stariji, otac boksera osuđen na zatvorsku kaznu u Puli. Parlov stariji osuđen je na smrt streljanjem zbog ubistva koje je počinio kako bi prikrio druge zločine. Kako se navodi u presudi, Rako Nikica je Parlovu dao novac koji je otac boksera zadržao za sebe. Nikica Rako je bio lokalni partijski funkcioner. Nikica Rako je Parlovu zapretio prijavom vlastima. Parlov je odlučio da ga ubije. Tužilac je na sudu tvrdio da je Nikica Rako bio u ljubavnoj vezi sa suprugom Mate Parlova. U istražnom pritvoru u Splitu završila je i Mira Parlov, bokserova majka. U Splitu kruži priča da je bokser “rođen u zatvoru”.

Smrtna presuda nad ocem Mate Parlova nije izvršena.

Posle okončanja karijere u ringu, Mate Parlov je započeo novu – u šanku. Sa ocem koji je u međuvremenu izašao iz zatvora Parlov je otvorio kafe bar u Puli, koju su nazvali njihovim zajedničkim imenom – „Mate“. Svi građani Pule i svi turisti imali su priliku da im piće spremi šampion Evrope i sveta.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije