Najpoznatiji Mostarac, Ivan Ćurković, je nosilac ordena „Legija Časti“

Ćurković je u svoje vreme bio jedan od najboljih golmana. Iz mostarskog Veleža došao je u Partizan. Sa Partizanom je igrao finale Kupa šampiona, nažalost neuspešno. Ostvario je veliki transfer u tada moćni francuski klub Sent Etjen. I sa Sent Etjenom je igrao finale KEŠ, ponovo neuspešno. Za devet godina u Francuskoj stekao je ulogu omiljenog sportiste – ne samo golmana i fudbalera. Odlikovan je ordenom „Legija časti“. Muzej Sent Etjena i danas odiše njegovim duhom– tamo je „mercedes 300 D“ koji je vozio pa poklonio klubu.

Ivan Ćurković je rođen 1944.godine u Mostaru. Ivan Ćurković bivši je jugoslovenski fudbaler (golman), bivši predsednik Partizana i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore. Takođe je, uz Dejana Savićevića i Vujadina Boškova, bio član selektorske komisije koja je zamenila Milovana Đorića na mestu selektora reprezentacije Jugoslavije tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.
Ćurković je u karijeri igrao za Velež iz Mostara, Partizan i Sent Etjen.

Jedan je od najpoznatijih Mostaraca. U gradu na Neretvi načinio je i prve fudbalske korake.
„Moja prva registracija u Veležu bila je 1958. godine. Imao sam sreću da mi prvi trener bude Franjo Glazer, legenda jugoslovenskog fudbala, golman koji je ostavio veliki trag. On me je naučio prvim koracima. Tada sam imao 14 godina, kada sam dobio prvu licencu. A za Velež sam branio preko 200 utakmica, i to u periodu kada sam bio među najmlađima u ekipi“.

Ćurković je još kao golman Veleža branio za reprezentaciju Jugoslavije.

Posle Veleža usledio je Partizan.
„Zvao me je Dinamo, ali zvala me je i Zvezda. Aca Obradović me je zvao. Međutim, ja sam se odlučio na Partizan, jer prema Partizanu sam imao posbne simpatije zbog legende koja je na mene ostavila veliki utisak u tinejdžerskim danima, a to je Stjepan Bobek. Zbog njega sam se odlučio za Partizan i to je bio moj najbolji potez u karijeri“.

Nakon Partizana usledio je veliki transfer u Senz Etjen.
“Ja sam 1972. godine otišao tamo, Sent Etjen je imao te uspehe, već je bio jednom šampion u Francuskoj. Sent Etjen je osnovan 1933. godine i 1974. godine osvojili smo prvo prvenstvo, 1975. smo došli do polufinala Lige šampiona, 1976. do finala Lige šampiona. To je maltene postao nacionalni tim Francuske”.

Sa Sent Etjenom je osvojio 4 titule prvaka Francuske. Igrao je i finale KEŠ-a.

Dobio je orden Legije časti. Dobio je orden za nacionalne zasluge i takođe jedan od značajnih odren predsednika Francuske. Dobio je zlatnu medalju za sport i omladinu. Postao je i počasni građanin Sent Etjena. Dobio je dve zlatne značke, dve zlatne medalje grada Sent Etjena…

Ivan Ćurković je proglašen za najboljeg fudbalera Sent Etjena zadnjih sto godina.

Zanimljivo je da je Ćurković svoj zeleni mercedes koji je vozio dok je branio za francusku ekipu poklonio klubu po završetku karijere. Auto je sada u muzeju, a na njegovoj šoferšajbni se prikazuju utakmice Sent Etjena iz perioda dok je Ivan branio njihove boje.