Lana Pudar spustila oca na zemlju

Mlada 18-godišnja Mostarka Lana Pudar osvojila je u Beogradu na prvenstvu Evrope u vodenim sportovima srebrenu medalju na 200 metara delfin. Lana Pudar je do sada u karijeri bila evropska šampionka i vicešampionka, kao i treča na svetu na 200 metara delfin.

Velibor Pudar, otac Lane, je nekadašnji fudbaler tj. fudbalski golman između oatalih klubova Veleža iz Mostara i Čukaričkog. Velibor je rođen u Mostaru 1964.godine. Igrao je za Lokomotivu iz Mostara odakle je 1987. godine prešao u Velež iz Mostara. Za Velež je branio do 1992.godine kada je izbegao iz Mostara zbog ratnih sukoba. Izbegao je u Grčku i u Sezoni 1992/93. je igrao za Apollon Smyrni F.C. iz Atine u grčkoj prvoj ligi. Posle te sezone u Grčkoj vratio se u SR Jugoslaviju gde je igrao za Sutjesku iz Nikšića u Prvoj ligi, a sa još nekoliko klubova u drugim ligama, Čukarički Stankom (Beograd), Jedinstvo (Paraćin) i Palilulac, (Beograd). Branio je jednu sezonu u Švedskoj i jednu u Finskoj. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu igra za Leotar iz Trebinja. Karijeru je završio kao igrač Veleža iz Mostara 2005. godine.

2005. je dobio licencu za treniranje nivoa „A” UEFA, nakon što je završio beogradsku Višu školu za fudbal. Od 2010.godine do 2016. radio je kao trener u Saudijskoj Arabiji.

Posle povratka iz Beograda Lana se javno oglasila kako bi demantovala očeve priče koje su objavljene dok je ona bila u Beogradu.

„Osećam potrebu ovim putem da reagujem na današnje medijske naslove i tekstove koji su se pojavili na gotovo svim medijima u našoj državi, a vezani su za javne istupe moga oca Velibora Pudara na društvenim mrežama. Odluka za koju ću državu nastupati nikada nije bila upitna i uvek je bila i isključivo moja, a ne njegova ili bilo koga drugog. Ograđujem se od svih ranijih i eventualnih budućih javnih istupa Velibora Pudara koji uzimaju u kontekst mene, moju sportsku karijeru i privatni život mene i moje porodice. Moj otac i ja već skoro dve godine nemamo nikakav kontakt i sve njegove izjave nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom. Ovako nešto je najmanje potrebno u trenutku kada sam u završnim pripremama za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim zbog velikog interesa javnosti, a pre svega zbog sebe i svega onoga što me čeka, osećala sam potrebu da se javno oglasim, razjasnim i stavim tačku na sve gore navedeno. Ovo je posljednji put da se javno oglašavam i govorim na ovu temu i molim vas da to poštujete. Hvala vam na razumevanju i ogromnoj podršci koju imam i osećam od svih dobronamernih ljudi u našoj domovini i izvan nje“, navela je Lana Pudar.

Nismo dugo čekali na odgovor Velibora Pudara. On je na svom fejzbuk nalogu objavio saopštenje za javnost.

„Moram da odgovorim na saopštenje moje kćerke, Lane Pudar. Kao prvo, u mojoj objavi o Vanji Udovičiću na fejsbugu, nigde nisam napisao da je neko drugi odlučivao za koga će Lana plivati, osim nje same, kao i još mnogo puta posle, kada su mnoge zemlje zvale da pliva pod njihovom zastavom. Od malih nogu je odlučila da će plivati samo za zemlju svojeg rođenja, zemlju svojeg porekla i zemlju koju voli, za BiH. Ne znam ko je kako shvatio moju objavu koja je bila vrlo jasna. Drugo, što se tiče kontakta između Lane i mene, istina je da se nismo videli skoro dve godine. Razlog je razvod braka između njene majke i mene. Problemi u braku su nastali još 2011. godine, ali sam ostao sa porodicom da bih deci osigurao sve uslove da odrastu bez ikakvih problema. Sin Nemanja da završi fakultet, a Lana da se može baviti plivanjem. Radio sam 10 godina u Saudijskoj Arabiji, a majka je odgajala decu. Probleme koje smo trebali rešiti Lanina majka i ja, ‘u četiri oka’, nikada nismo rešavali jer je njezina majka uvek, kada bi se povela priča o tome, tražila zaštitu u maloletnoj deci i naravno da su joj bili privrženiji nego meni.Toliko im je priča napričala da bi zaštitila sebe, a protiv mene, da je danas rezultat svega da naša deca ne kontaktiraju nikoga od moje rodbine i prijatelja, pa ni mene. A ja znam da sam dao sve, i dušu, da bi oni bili danas ono što jesu, da mi je savest čista i da hodam po svetu uzdignute glave i gledam ljude u oči. E sad, ne znam mogu li tako gledati i hodati pojedinci. Bez obzira na sve, uvek sam tu za svoju decu i znam, a znaju i pojedinci, koliko sam dobrih stvari napravio za njih u ove poslednje dve godine. Iako su punoletni, nadam se da će jednog dana ‘odrasti’ i početi da razmišljaju svojom glavom. Ne želim više polemisati niti pričati o ovim stvarima jer znam ko sam, šta sam i kakav sam. Hvala novinarima što će preneti i ovu objavu kao što su do sada prenosili sve što bih objavio jer je ovo saopštenje za javnost“, završio je Velibor Pudar.

 

16. septembra 2023. godine u Mostaru održana je svadba. Nemanja Pudar, stariji brat Lane, oženio je mostarku Šejlu Rahimić, svoju dugogodišnju devojku. Na svadbi nije bio Velibor Pudar Nemanjin otac.

Par dana posle svadbe u ispovesti za portal “ Crna hronika“ Velibor je opisao zašto nije bio na svadbi svog sina.

Pričao je kako je u upoznao jednu prelepu ženu, kako su bili nerazdvojni i poslije određenog vremena odlučili da svoju ljubav krunišu brakom. Oženili su se, a zbog situacije u Bosni i Hercegovali i zbog njegovog posla često su menjali gradove i zemlje. I posle šest godina braka i velike ljubavi dobili su sina Nemanju. Svog sina Nemanju, Nada i Velibor obasipali su ljubavlju i pažnjom.

Jednog dana su odlučili da se vrate u svoju zemlju. Nastaniše se u Nevesinju. Velibor je nastavio sa svojim poslom. Svaki dan putovao na posao u Mostar i vraćao se da bude sa porodicom.

Velibor je dalje pričao kako su on i Nada godinama pokušavali da sinu podare brata ili sestru ali bez uspeha. U međuvremenu Nada je pokrenula svoj biznis. Kako Velibor reče jednog dana mu je prijatelj rekao da je vidio nešto što mu ne ide u prilog. Velibor je to rekao Nadi i došlo je do prve velike svađe.

Jednog dana na povratku iz Mostara u Nevesinje Nada mu je kako kaže Velibor sa nekim strahom saopštila da je trudna. Velibor kaže da je tek poslije saznao zašto je “bilo sa strahom”.

Preselili su se u Mostar. Kad je imao posao Velibor je nastojao da što više vremena bude sa porodicom. Nada se uz pomoć Veliborovih prijatelja zaposlila. Kad je Velibor ostajao bez posla čuvao je i odgajao Nemanju i Lanu koja se u međuvremenu rodila, a Nada je išla i radila.

Dobio je posao u dalekoj Saudijskoj Arabiji, Tamo bi provodio godišnje 9 meseci. Kući bi bio samo 3 meseca godišnje.

 

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije