Lana Pudar i Džanan Musa najbolji u 2024. godini

Plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. To je jednoglasno žiri 23. Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH. Najbolji su krunisani u Sarajevu na spektakularnoj manifestaciji u hotelu „Holiday“.


Lana Pudar je i ove godine pisala istoriju bh. sporta i plivanja. Nedavno je osvojila bronzanu medalju na seniorskom EP u Otopeniju, u disciplini 200 m delfin stilom, uz evropski juniorski rekord. Ovo joj je bila ukupno deveta medalja ove godine sa velikih takmičenja. Postala je trostruka juniorska prvakinja Evrope i dvostruka svetska juniorska šampionka. U seniorskoj konkurenciji ima još dva odličja sa Svetskog kupa. Takođe je isplivala dve olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ukupno je plivala 13 finalnih trka na velikim takmičenjima.

U najužoj konkurenciji bile su još i biciklistkinja Lejla Njemčević i tekvondoistkinja Ada Avdagić.

Musa je nakon sjajne prošle godine, u kojoj je izabran za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige u dresu Breogana, što mu je donelo transfer u veliki Real Madrid, ponovo blistao u „kraljevskom klubu“. Bh. reprezentativac je bio jedan od ključnih igrača „kraljevskog kluba“ na putu ka evropskom tronu sa prosekom od 14,8 poena po meču. Izabran je i u idealnu petorku Evrolige. Takođe, drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španske ACB lige. Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, gde je u bh. dresu prosečno ubacivao 18 poena.

ATHENS, GREECE – DECEMBER 05: Dzanan Musa, #31 of Real Madrid react during the Turkish Airlines EuroLeague Regular Season Round 12 match between Olympiacos Piraeus and Real Madrid at Peace and Friendship Stadium on December 05, 2024 in Athens, Greece. (Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images)

„Pozdrav svim prisutnim. Jako sam počašćen da opet drugu godinu zaredom sjedim na ovom mjestu. Zahvaljujem na nagradi. Hvala svima koji su glasali i onima koji su vjerovali u mene, Hvala mojoj porodici i roditeljima. Ova nagrada je za mene stvarno specijalna, jer biti najbolji igrač nekog tima je specijalno, ali biti najbolji sportista svoje zemlje drugu godinu u nizu je zaista specijalno za mene. Ja se nadam da ćemo se vidjeti drugom prilikom, još jednom žao mi je što nisam u mogućnosti da budem sa vama, ali nadam se sljedeći put, kada se ovo opet desi, da ćemo biti zajedno i da ću moći prisustvovati ovom veličanstvenom događaju“, poručio je Musa u video-poruci iz Madrida.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvondoista Nedžad Husić.