Najveći igrač u istoriji Nemačke, Franc Bekenbauer, preminuo je danas u 78. godini. Ostaće upamćen po tome što je i kao igrač i kao trener bio prvak sveta sa Nemcima.

Legendarni fuidbaler, Franc Bekenbauer, bolovao je od Alchajmerove bolest koja se značajno pogoršala, a danas je došla vest da je preminuo.
On je sa Nemačkom osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač 1974., a potom i kao selektor 1990. godine. Bekenbauer se u poslednje vreme nije pojavljivao u javnosti.

Bekenbauer je sa Bajernom uzeo četiri puta Bundesligu, tri puta Ligu šampiona, a 1972. i 1976. izabran je za najboljeg igrača Evrope kao dobitnik Zlatne lopte.

Prešao je 1977. u Kosmos iz Njujorka, a 1980. se vraća u Nemačku u HSV s kojim osvaja 1982. domaće prvenstvo.

Od 1984. do 1990. bio je selektor a od 1994. do 2009. Bekenbauer je obavljao dužnost predsednika Bajerna.

Rođen je 11. septembra 1945. godine kao mlađi sin poštanskog službenika Franca seniora i njegove supruge Antonije. Dres Bajerna obukao je sa 18 godina iako je pre toga bio veliki navijač gradskog rivala Minhena 1860.

Bajern je u početku bio u senci gradskog rivala, ali je upravo generacija koju je predvodio Bekenbauer, zajedno sa golmanom Sepom Majerom i golgeterom Gerdom Milerom, a pod vođstvom jugoslovenskog trenera Zlatka Čika Čajkovskog, utabala put slave koji će od Bajerna stvoriti ne samo najbolji bavarski i nemački klub, već i jedan od najvećih u Evropi i svetu.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije