Ko su supermame u srpskom sportu?

One su žene i majke za primer. One pokazuju da sport i majčinstvo mogu zajedno. One nisu samo majke one su i svetske šampionke. U profesionalnom sportu na desetine primera je da su se žene posle porođaja vraćale na teren i osvajale medalje.
Majčinstvo donosi promene u telu i životnom ritmu, a sportski svet je poznat po zahtevnosti i nemilosrdnoj konkurenciji. Mnoge žene hrabro prihvataju ovaj izazov. Brojne su sportistkinje koje su se nakon pauze vraćale takmičenjima.

Amerčika teniserka Serena Vilijams je trudna osvojila Australijan open 2017, a nakon povratka na teren igrala je četiri grend slem finala. Britanka Pola Redklif počela je ponovo da trči samo 12 dana po rođenju ćerke, da bi par meseci kasnije trijumfovala na Njujorškom maratonu. Golf igračica Katriona Metjuz je osvojila Britiš open, samo 10 nedelja pošto je dobila drugo dete.

Ko su supermame u srpskom sportu?

Tekvondistkinja Milica Mandić je poslednja u nizu srpskih sportistkinja koja se vratila na borilište ubrzo posle porodiljskog odsustva. Ona je osvojila zlatnu medalju na prvenstvu Balkana u Sarajevu, i to samo dva meseca nakon porođaja. Milica Mandić je dvostruka olimpijska šampionka.
Milica Mandić, sada Đuričić, uspela je da samo dva meseca nakon porođaja postane šampionka Balkana u kategoriji iznad 73 kilograma. Pokazala je da je i dalje kadra da osvaja medalje i beleži vrhunske rezultate.

Milica se posle odbranjenog zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu 2021 povukla iz tekvonda. Milica se porodila u aprilu ove godine. Vratila se na radost ljubitelja sporta i tekvonda. Trener Dragan Jović je iznenađen brzim povratkom.

Kao da nije bila na pauzi. Prošlo je dve i po godine od Tokija i prosto je neverovatno da se posle dva meseca toliko vratila u formu. Ona je bila pravi šok – rekao je Jović.

Milica nije jedina koja se posle porođaja vratila takmičenju na najvišem nivou i to iznenađujuće brzo.

Jedna od njih je odbojkašica Bojana Drča. Bojana je osvojila zlato sa Srbijom na Svetskom prvenstvu nakon godinu ipo dana od porođaja. Bojana Živković se udala za bivšeg košarkaša Crvene zvezde Luku Drču. U januaru 2021.godine Bojana se porodila. Rodila je sina Relju. Vratila se u aprilu iste godine, potpisala ugovor sa Crvenom zvezdom i osvojila duplu krunu. Odlazi da igra u Rusiji.
Svi su govorili da se život potpuno promeni posle porođaja i nisam mogla da garantujem da ću opet igrati odbojku. Ipak, želja je i dalje tu i vratila sam se. Relja mi je najslađa podrška – rekla je Drča.

Stefana Veljković Lisinac, odbojkašica, porodila se u februaru 2021. godine. Šest meseci kasnije zaigrala na Evropskom prvenstvu u Beogradu i okitila se srebrnom medaljom.

Kada sam zaigrala na EP prvi put posle porođaja, imala sam veliku tremu, umalo i da zaplačem. Igrala sam kao Lukina mama, više nisam samo Stefana – emotivna je bila supruga našeg odbojkaša Srećka Lisinca.

Košarkašica Jelena Bruks udata je za Amerikanca Dejvida Bruksa. U martu 2019. godine rodila je sina Matea. Samo tri i po meseca kasnije po porođaju osvojila je bronzu na Evropskom šampionatu u Beogradu. Jelena je trenirala i u devetom mesecu trudnoće, jer je po svaku cenu želela da igra na kontinentalnoj smotri.
I pre porođaja sam znala da ću sigurno igrati na šampionatu. Suprug i beba su mi dali dodatnu energiju. Mateo mi je na prvom mestu. Sve se prilagođava njemu. Ali sport i majčinstvo idu zajedno kada imaš podršku – kaže Jelena.

Golman rukometne reprezentacije Katarina Tomašević je branila trudna na Evropskom prvenstvu 2010. godine. Porodila se u julu iste godine i rodila sina Petra. Na Svetskom šampionatu u Beogradu sa Srbijom je stigla do srebra. U tom timu su bile još dve majke, Ana Kačarević i Sanja Rajović.
Katarina Tomašević je 2017. godine na svet donela i ćerku Jovanu. To joj nije smetalo da nastavi karijeru i da i dalje brani za reprezentaciju.

Kada se takmičim, deca su sa suprugom. Obilazili su me i na šampionatima, meni je bitno da se viđamo što češće. Prvi porođaj mi je bio carskim rezom i 45 dana kasnije sam počela da treniram – ispričala je Katarina.

Kroz predanost, trud i odlučnost, ove sportistkinje dokazuju da majčinstvo ne mora biti prepreka u postizanju sportskih rezultata. Vraćajući se na teren, ne samo da ostvaruju sportske uspehe, već i postavljaju primer hrabrosti i upornosti za sve žene koje sanjaju o povratku sportskoj strasti nakon porođaja.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije