Ko od Maratonaca je bio pravi „grobar“?

Često na utakmicama Partizana navijači Partizana, popularno nazvani „grobari“ ističu replike i likove iz domaćeg filma „Maratonci trče počasni krug”. Režiser filma bio je Slobodan Šijan prema istoimenoj priči Dušana Kovačevića.

U filmu se govori o familiji Topalović. Familiju Topalović čini šest generacija muškaraca (najmlađi ima 24 godina, najstariji 150). Familija Topalović se decenijama bavi pogrebničkim zanatom, koji se prenosi s kolena na koleno. Najmlađeg člana familije, Mirka, to ne zanima, on je zaluđen idejom da se bavi filmom, kao i njegov najbolji prijatelj Đenka. Mirko je zaljubljen u Kristinu, čiji je otac Bili Piton, nabavljač mrtvačkih sanduka za firmu Topalović.

Navijači Partizana,popularni Grobari, na utakmicama i forumima često citiraju replike Bilija Pitona. Kolekcionari poznaju i razglednicu sa Topalovićima obučenim u crno-bele dresove i natpisom: „Mi smo grobari. Najjači smo, najjači”.
Scenarista i pisac romana, Dušan Kovačević, je i sam veliki navijač Partizana.

Mnogi glumci iz filma su tajođe vatreni navijači Partizana.
Glumac koji je tumačio Aksentija Topalovića, Mija Aleksić, je bio okoreli partzanovac. Mija je bio navijač Partizana od osnivanja kluba i dugogodišnji član uprave.

Bora Todorović koji je maestralno doneo lik Đenke, nezaboravni je navijač Partizana. Bio je dugogodišnji prijatelj sa nekadašnjim direktorom kluba Nenadom Bjekovićem. Poznat je po pitanju koje je često pitao Bjekovića- Šta ima novo u našem Partizanu?

Bogdan Diklić, koji je u filmu glumio Mirka Topalovića, ostao je verni navijač Partizana. Bogdan ne propušta nijednu utakmicu košarkaša Partizana i veliki je prijatelj Željka Obradovića. Često ume da kaže ‒ Pored glume, dve velike strasti su mi bubnjevi i KK Partizan.

Zoran Radmilović jedan su od simbola crno-belih. Zoran Radmilović je glumio čuvenog Bilija Pitona. I danas ga Grobari obožavaju. Čuveni su murali Zorana Radmilovića.