Ko je Ljubica Komlenić, žena koja već dugo godina sprema oborke za Novaka Đokovića?

O jelovniku Novaka Đokovića se neprestano priča. Dok jedni smatraju da je vrlo rigorozan, mnogobrnoji fanovi mu se dive na istrajnosti i upornosti.

Ko vodi računa o Novakovoj ishrani i ko spreme obroke i Novaku i njegovoj porodici? Ljubica Komlenić, je dama poreklom iz Vojvodine. Ona već više od 20 godina živi i radi u Italiji. Ona je vrlo uspešna dama koja postiže sjajne rezultate. O specijalitetima Ljubice Komlenić priča ceo svet. Ljubica Komlenić, već dugo godina sprema oborke za Novaka Đokovića, ali i za celu njegovu porodicu.

Novak je Ljubicu upoznao pre pre 6 godina na turniru u Rimu. Ona je u Rimu rukodovila timom od 300 kuvara koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja. Srđan Đoković je na njenoj uniformi video ime i prezime, upoznali su se i tako je sve započelo.
„Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba“, kaže Ljubica.

Sa 19 godina otišla je u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Danas je Mišelinova koordinatorka gde radi sa kuvarima sa Mišelinovom zvezdicom i sa vrhunskim poslastičarima tamošnje Akademije za poslastičare.

Svi znamo da je Novak iz ishrane izbacio gluten. Ljubica kaže da niko to ne bi trebao da radi na svoju ruku. Sastav hrane i temperatura pripreme su najvažnije stavke, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

„Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način.“, rekla je Ljubica.

Ljubica je otkrila da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač.

Otkrila je i Novakov jelovnik za 1 dan:

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima.
Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)
Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja
Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada