Impresivan spisak uspeha najbolje svetske odbojkašice

Bilećani i Hercegovci ponosni na uspehe svoje sugrađanke Tijane Bošković. Tijana je najbolja svetska i srpska odbojkašica. Bilećani toliko vole i toliko su ponosni na Tijanu da su joj i pesmu napisali.
Kad servira tajfun svira
Kad smečuje ko grom bije
U blokadu kad zalazi
Tu protivnik ne prolazi….
Energijom sve pokreće
Hercegovka iz Bileće
Po terenu svuda leti
Najbolja je na planeti
Odbojku je proslavila
Cijeli svijet je zadivila
Leti priča svakog dana
Najbolja je Tijana.

Bilećani su i dvoranu u tom gradu nazvali imenom najbolje odbojkašice sveta.

Tijana Bošković je rođena je 8. marta 1997. u Trebinju na jugu Republike Srpske. U mlađim kategorijama igrala je za ženski odbojkaški klub Hercegovac iz Bileće. 2011. godine prelazi u Partizan Vizuru sa kojim je, u seniorskoj konkurenciji, osvajila dve titule prvaka, jedan kup i dva superkupa Srbije.

Sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojila je prvo mesto na Evropskom prvenstvu 2014.godine. Proglašena za najboljeg igrača tog turnira.

Za seniorsku selekciju Srbije je debitovala na Svetskom prvenstvu 2014.godine. Na debiju protiv reprezentacije Turske bila je najbolji poenter utakmice. 2015.godine je sa reprezentacijom zauzela drugo mesto na Svetskom kupu u Japanu i treće na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji.

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. je osvojila srebrnu medalju. Na Svjetskom Gran priju 2017. je osvojila bronzu.

Proglašena je za najkorisniju igračicu (MVP) Evropskog prvenstva 2017. Boškovićeva je sa 29 poena u finalu predvodila Srbiju do titule šampionki Evrope. 2017. godini, dobila je zvanični naziv za najbolju odbojkašicu u Evropi.

Pored osvojene prve zlatne medalje u istoriji srpske odbojke na Svetskim prvenstvima, Tijana je proglašena za najbolju igračicu MVP Svetskog prvenstva u Japanu 2018. godine.

Tijana je proglašena za najkorisniju igračicu (MVP) Evropskog prvenstva u Turskoj 2019. što je bio treći put zaredom da je izabrana za najbolju igračicu evropskog/svetskog prvenstva.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je bronzanu medalju i proglašena za najboljeg korektora olimpijskog turnira.

Na evropskom prvenstvu u Turskoj osvojila je srebrenu medalju i izabrana je najboljeg korektora. Na tom turniru oborila je svetski rekord po brzini smeča od 110,3 kilometra na sat.

2022.godine kao kapiten reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Poljskoj osvojila je zlatnu medalju i postala MVP svetskog prvenstva.