Halid Muslimović prevario legendu boksa pa dobio batine

Legenda jugoslovenskog boksa, Anton Ante Josipović, rođen je 22. oktobra 1961. godine u Banjaluci.

Anton Ante Josipović je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Los Anđelesu 1984. godine. On je bio prvak Balkana u poluteškoj kategoriji. Profesionalno se bavio boksom sve do sredine devedesetih.

Najsjajniji detalj iz karijere je zlatna medalja na Olimpijskim igrama. Pod vođstvom selektora Mate Parlova, Josipović je lako rešavao rivale i stigao do finala. U finalu je trebalo da boksuje protiv slavnog Ivandera Holifilda. Amerikanac je diskvalifikovan u polufinalu. Josipović je na pobedničkom postolju napravio sjajan gest zbog čega mu se divila cela Amerika – pozvao je Amerikanca da mu se pridruži na vrhu.

Po završetku karijere na Josipovića je izvršen atentat. Pogođen je sa dva metka, ali je preživio. To se desilo u Banja Luci. Josipović je bio klinički mrtav. Doktori su ga izvukli iz kome i spasli život. Zbog doktora je odlučio da će do kraja života živeti u Banja Luci. Boksom je počeo da se bavi zbog Marijana Beneša svog sugrađanina.

Još jedna priča iz njegove karijere je priča o tome da mu Halid Muslimović duguje novac.
Halid je bio oženjen Melinom Čivljak, a ja njenom sestrom Irenom. On je meni bio menadžer, organizovao mi je bokserske mečeve, imao sam poverenje u njega. Kad je otvorio izdavačku kuću „Haliks“, ubrzo je ovde počeo rat, pa smo otišli u Beč, nismo ni mogli da se vratimo u Bosnu – rekao je svojevremeno Josipović.

Ante je tada po nagovoru Halida uložio oko pola miliona maraka u opremu za proizvodnju kaseta i ploča za potrebe „Haliksa“, s tim da se posao obavlja u inostranstvu.
Takav je dogovor. Angažovao sam se da kamionom prevezem tu opremu u Švajcarsku, pa nam to nisu dozvolili na carini i onda smo odlučili da posao radimo u Austriji. Ali Halid je naprasno, bez mog pristanka, odlučio da se oprema odveze u Prijedor. Naravno, čim je to stiglo u Bosnu te 1992, odmah je sve otišlo u vazduh, rat je bio u jeku-rekao je Josipović.

Prvi susret između Halida i Ante nakon ovog događaja desio se tek 2000. godine.
Sreo sam ga u kafani u kojoj je pevao i izlupao sam ga. To su novine objavile, pa je Halid tužio novinare, ali su oni pozvali mene da svedočim. Ja odem i kažem: „Jesam, tukao sam ga. Novine su objavile istinu“, i Halid izgubi na sudu. Posle toga mi prilazi i kaže: „Pa što si priznao, mogli smo da naplatimo pare od redakcije i da ih podelimo“? Eto, takav je to čovek – govorio je Josipović.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije