Zašto je Ćiro Blažević dobio batine od predsednika?

Osmi februara 2023.godine preminuo je u 88. godini života posle duge i teške bolesti, trener svih trenera, neponovljivi Miroslav Ćiro Blažević.

Više od 12 godina hrabro se borio sa karcinomom. Prvi put mu je dijagnostifikovan tumor prostate 2011. godine. Godinu dana kasnije operisan je i zbog melanoma u početnoj fazi. Teška bolest se vratila 2019, ali veliki borac se nije predavao. Rak se proširio, zahvatio kosti i jetru i nije mu bilo spasa.

Miroslav Ćiro Blažević je svoju trenersku karijeru započeo u Švajcarskoj. Tu je trenirao Veve, Sion, Lozanu i na kraju reprezentaciju Švajcarske. 1979. godine vratio se u Hrvatsku i preuzeo Rijeku. Posle zapaženih rezultata sa Rijekom prelazi u zagrebački Dinamo sa kojim je 1982. osvojio i šampionsku titulu.

Popularni trener je više puta odlazio ali se i vraćao u svoj Dinamo. Iako nikada nije bio političar, Ćiro je bio član HDZ-a i veliki poštovalac Franje Tuđmana.

Ćiro 1992. godine nije mogao da odbije Tuđmnaov poziv da se vrati u Hrvatsku i preuzme voljeni klub, koji je tada promenio ime u Kroacija.
Iz tog perioda ostaće upamćena jedna anegdota. Tu anegdotu je legendarni Ćiro ispričao u jednom intervjuu koji je dao 2021. godine. U tom intervjuu Ćiro je priznao da je dobio batine od Franje Tuđmana.

Kada sam rekao da je Ivić Pašalić pička, bukvalno me istukao! Da se ne bi ponovilo, a ja sam to vrlo dobro shvatio. Hodao sam ulicom i drao se: Pašalić nije pička! – otkrio je Ćiro.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije