Fantastična priča sa finala Svetskog prvenstva u pikadu. Kompletan prihod od titule (500.000 funti) prosledio u humanitarne svrhe, odnosno obolelima od raka prostate.

Luk Litler, britanska pikado senzacija, nalazio se na tri seta od nestvarnog uspeha – titule prvaka sveta. On još nema 16 godina.
Svi se pitaju šta se desilo sa mladim Lukom. Zašto se tinejdžeru zaledila ruka? Da li je pomislio na sve te besplatne kebabe koji ga čekaju u slučaju da osvoji najvredniju titulu u ovom sportu ili na pola miliona funti koje su čekale novog šampiona, ili…?

LONDON, ENGLAND – JANUARY 03: Luke Littler of England reacts during the 2024/24 Paddy Power World Darts Championship Final between Luke Littler of England and Luke Humphries of England on Day Sixteen of the 2024/24 Paddy Power World Darts Championship at Alexandra Palace on January 03, 2024 in London, England. (Photo by Tom Dulat/Getty Images)

Stariji i iskusniji Luk Hamfris vezao je pet uzastopnih setova u igri 501. Hamfris je pao na kolena i u neverici proslavio jedan od najvećih „kambekova“ u istoriji svetskih prvenstava u pikadu.

Hamfris je oduševio je ne samo ostrvsku, već i svetsku javnost. Kompletan prihod od titule (500.000 funti) prosledio je u humanitarne svrhe, odnosno obolelima od raka prostate.

Zanimljivo je da je i Hamfris i sam imao problema sa kilažom kao i njegov simpatični rival u finalu.

Odluka Hamfrisa o humanirarnom poklonu je isprovociralo i jednog od sponzora prvenstva, irsku kladionicu „Paddy Power“, da Hamfrisov potez isprati „dupliranjem“ sume koja će biti uplaćena na isti račun – milion funti.

Stariji Luk prišao je mlađem „bucku“ i ponudio mu reči utehe, podsećajući ga da je pred njim budućnost i da će pobeda i titula tek biti.

Luk Litleru je za plasman u finale pripala nagrada od 200.000 funti. Litler je sem nagrade dobio i ponudu jednog poznatog turskog lanca restorana da se preseli u Istanbul i postane ekskluzivni degustator njihovog kebaba.

Jedan britanski „fast food“ restoran obećao je Litleru doživotno snabdevanje kebabom u neograničenim količinama ukoliko osvoji titulu i, ko zna, možda upravo to saznanje stvorilo pritisak kod novog ljubimca britanske javnosti.

Litler je 2. januara imao 4.000 pratilaca na Instagramu, a 4. januara uveče 741.000 „folovera“ i verovatno će probiti granicu od milion vrlo brzo, jer je i dan posle poraza u finalu sportska tema broj jedan na Ostrvu (i šire). Svakih deset minuta dobijao je 2.000 „folovera“.

Stariji Luk, Luk Hamfris, uživa u pohvalama i komplimentima koji mu stižu sa svih strana nakon što je odlučio da ozbiljno bogatstvo ustupi onima koji se bore za život.

Njegov život drastično se promenio kada je pobedio strast za kebabom, s kojom se i sam borio godinama.