Dinamo traži da vrate milione evra!

U Hrvatskoj je osuđen na zatvorsku kaznu. Zdravko Mamić već duže vreme je van Hrvatske, živi i radi u Bosni i Hercegovini. Nekadašnji „alfa i omega“ zagrebačkog kluba je trenutno u bekstvu.

Ovih dana iz nekadašnjeg kluba, Dinama, stigle su mu loše vesti. Pričalo se da nije dužan „modrima“. Sad se pojavila vest da aktuelno rukovodstvo Dinama traži sa im se vrati novac. Ukupna suma je 21 milion evra. Rukovodstvo Dinama ne traži svu sumu od Zdravka, već je sumu rasporedila na tri Mamića. Kako prenose mediji u Hrvatskoj od Zdravka se potražuje 7.311.316 evra, od sina Marija 11.437.082, a od brata Zorana još 251.477 evra.
Nisu samo Mamići na tapetu. Dinamo potražuje novac od još trojice svojih bivših funkcionera. Od nekadašnjeg izvršnog direktora Damira Vrbanovića potražuje se 181.684 evra, od preduzetnika Sandra Stipančića 1.831.436 evra, a o Igora Krote još 97.955.

Njih šestorica su zajedno optuženi da su klub u periodu od 2004. do 2015. godine oštetili klub, sklapanjem fiktivnih ugovora sa inostranim agencijama i ispostavljanjem računa za nepostojeće usluge.

Dinamo iz Zagreba, podneo je imovinsko-pravni zahtev na Županijskom sudu u Osijeku protiv Zdravka Mamića i još pet lica.
Zanimljivo je kako u Dinamu nisu smatrali tako pre šest godina.

Bez Mamićeve žrtve nije bilo moguće spasiti Dinamo. To nije bila krađa, nego borba za opstanakt kluba, a ja sam svedok toga. Mamića optužuju da je za sebe uzimao novac od Dinama, a zapravo je suprotno. On je davao svoj novac Dinamu – rekao je svojevremeno predsednik kluba Mirko Barišić.

Barišića su podržali i drugi članovi izvršnog odbora, a na sastanku istog je utvrđeno da je Mamić „likvidnost poslovanja trošeći novac s Dinamovog računa u Klagenfurtu isključivo za izmirenje ugovornih obveza kluba.“

Vrhovni sud Hrvatske je 2021. godine u najvećem delu potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine protiv braće Mamić i njihovih saradnika, zbog izvlačenja 116.000.000 kuna iz zagrebačkog Dinama. Zoran je osuđen na četiri i po godine zatvorske kazne, a njegov brat Zdravko na šest i po godina.