Čeferin okupio elitu! Prikupljena dobra suma novca za nastradale od poplava u Sloveniji.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin organizovao je u petak uveče na stadionu Stožice u Ljubljani humanitarnu fudbalsku utakmicu. Cilj humanitarne utakmice je bio prikupljanje sredstava za pomoć pojedincima pogođenim poplavama.

Sav prihod sa meča namenjen je dobrotvornoj fondaciji “PREPROSTO BLIZU” koju je osnovao i kojom upravlja RADIO 1 – najveća komercijalna radio stanica u Sloveniji.

Od prodaje ulaznica i dobrovoljnih pojedinačnih donacija sakupljen je 3.512.031 evro.

Fondacija će raspodeliti sredstva onima kojima je najpotrebnija. Mnoge zvezde svetskog fudbala, uključujući i brojne osvajače Svetskog prvenstva i Lige šampiona, odazvale su se pozivu i uveličale ovaj spektakl.

Fudbalski savez Srbije je uplatom novčanih sredstava podržao akciju i pomogao ugroženima. Humanitarnom meču u Ljubljani prisustvovali su potpredsednik Branislav Nedimović i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Oni su se odazvali na poziv predsednika Čeferina.

Plavu ekipu sa klupe je predvodio poznati slovenački stručnjak Matjaž Kek, a igrali su Đanluiđi Bufon, Boštjan Cesar, Levan Kobijašvili, Zvonimir Boban, Dimitar Berbatov, Markos Tavares, Paolo Maldini, Vedran Ćorluka, Klarens Sedorf, Zlatan Ibrahimović, Predrag Mijatović, Miroslav Klose, Erik Abidal, Havijer Zaneti, Miran Pavlin, Milivoje Novaković i Davor Šuker.

Na klupi crvene ekipe sedeo je Fabio Kapelo. Igrali su Luiš Figo, Jorgos Karagunis, Ivica Olić, Andrej Ševčenko, Darijo Srna, Mišo Brečko, Rober Pires, Hamit Altintop, Mario Mandžukić, Dejvid Džejms, Mikael Silvestre, Bojan Jokić, Robert Koren, Aljoša Asanović i Oliver Birof.
Za ekipu crvenih igrali su i bivši igrači Crvene zvezde, Dejan Savićević, Nemanja Vidić i Milenko Aćimović. Za crvene je igrao i nekadašnji štoper Partizana Branko Ilić.

Prenos ovog događaja emitovan je u 27 zemalja širom sveta. Fudbalske legende na teren su izlašle u pratnji dece koja su u poplavama ostala zarobljena u vrtiću. Oko 16.000 navijača u Sloveniji dočekalo je aplauzom fudbalere.