Amer pokrenuo lavinu, Španci oduševljeni! U ratu se rodilo večno prijateljstvo.

Meč odigran pod otvorenim nebom obilovao je atraktivnim potezima. Viđen je sjajan ambijent. Navijanje i bakljada ostavili su košarkaški svet bez teksta.
Atmosfera koju su napravili „Grobari“ oduševila je planetu.

Poznati američki novinar Harison Vind, okačio je snimak sa meča Partizana i Fuenlabrade i pokrenuo lavinu komentara. Objavio je Vind trenutak kada bivši igrač Denvera a sada Partiyana, Pi Džej Doužer, krade loptu i zakucava na oduševljenje svih. Ljubitelji košarke su se utrkivali ko će pre da prokomentariše, naravno u superlativu.

Mnogi su u noći za nama objavljivali prelepe scene iz prestonice Srbije. Još jednom su navijači i igrači Partizana blistali od ponosa.

Crno-beli su ubedljivo pobedili sa 93:63, ali je rezultat bio u drugom planu. Sve je bilo u znaku velikog prijateljstva između srpskog i španskog kluba koje traje već 31 godinu.
Naša zemlja je 1992. godine bila pod sankcijama, pa je Partizan sve domaće mečeve igrao na terenu Fuenlabrade. Te godine klub iz Humske osvojio je evropsku titulu.


„Parni valjak“ je u čast tog prijateljstva organizovao večeras utakmicu na kojoj je oko 7.000 „Grobara“ priredilo spektakl o kojem će se mesecima pričati. Gosti iz predgrađa Madrida dočekani su uz vatromet, transparente, ovacije i bakljadom oko celog stadiona. Ceo stadion je skandirao ime protivnika jer oni nisu bili protivnici već braća i prijatelji za sva vremena.

Ovakva atmosfera oduševila je i ugledni španski portal „Marku“, koji je posvetio veliku pažnju duelu u Beogradu.
„Sport obično daje ljudske i dragocene priče koje se rađaju iz ničega i traju tokom vremena, uzrokujući da protok vremena učini da priča poprimi veću vrednost i lepotu. Teško je zamisliti da se nešto lepo rodilo kao posledica rata, bratimljenja dva grada razdvojena 2.640 kilometara, Beograda i Fuenlabrade. Partizan je morao da napusti Balkan i domaće utakmice igra u Fuenlabradi, a na kraju je pokorio Evropu. 31 godinu kasnije, Beograd je ugostio Fuenlabradu kako bi proslavili večno prijateljstvo“, navodi španska Marka.