Muhamed Ali je odbio da učestvuje u ratu u Vijetnamu

Muhamed Ali bio je američki profesionalni bokser i jedan od najvećih svetskih boksera. Pravo ime mu je Kasijus Marselus Klej Mlađi. Rođen je 1942.godine u Luivilu u Kentakiju. Tu je i odrastao.

Godine 1960. na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji sa samo 18 godina. Ime Muhamed Ali uzeo je nakon primanja islama 1964. godine.

1964. godine Muhamed Ali nije prošao prijem za oružane snage SAD-a zbog disleksije, iako je bio regrutovan. Dve godine kasnije kriterijumi za prijem u vojsku SAD-a biti sniženi zbog rata u Vijetnamu. Ali je dobio poziv da se pridruži oružanim snagama…

Muhamed Ali je i pre dobijanja poziva počeo javno da govori da to nikada neće uraditi.
„Ne želim da idem u rat u zemlju koju moram da tražim na karti, samo zato, jer mi neko tako kaže. Neću da ubijam decu, žene, civile, niti bilo koga, samo zbog drugačijeg političkog sistema od američkog. Niko iz Vijetkonga me nije nazvao „crncem“. Samo 50 metara dalje od studija u kojem sedim, moju crnu braću tuku na ulici, jer su „obojeni“. Ne mogu da sednu u „deo autobusa za belce“ i nikoga nije briga. Ako je to demokratija za koju treba da se borim – neću ići u Vijetnam! To nije moj rat!“

Krajem aprila 1967. godine Ali je pozvan da se pojavi u sedištu oružanih snaga SAD-a u Hjustonu. Na iznenađenje mnogih Ali se pojavio. Njegovo ime, Kasijus Klej, prozivano je tri puta. Ali je mirno sedeo i nije se odazvao. Upozoren je da mu preti zatorska kazna od 5 godina i kazna od 10 000 dolara zbog nepoštovanja suda, Ali se nije odazvao ni na četvrtu prozivku. Svoju odluku objasnio je navodno sledećim rečima:
„Nemam problema sa Vijetnamcima. Oni me nikada nisu nazvali crnčugom!“
Odmah je uhapšen i istog dana mu je oduzeta i bokserska licenca.

Dva meseca kasnije, sud je doneo odluku. Muhamed Ali je osuđen na kaznu zatvora od pet godina. Nije otišao u zatvor. Isti dan uplaćena je žalba i plaćena kaucija.

Četiri godine kasnije je i zvanično oslobođen, jednoglasnom odlukom vrhovnog suda. Vraćena mu je bokserska licenca, ali nisu mu mogli vratiti tri ipo najbolje godine karijere. Muhamed Ali je često javno govorio o besmislu rata u Vijetnamu. Govorio je i o veliki rasnim problemima u Americi i ugnjetavanju tamnoputih ljudi.

Muhamed Ali je u prvo vreme kod mnogih u SAD-u smatran izdajnikom i čovekom koji nije lojalan svojoj domovini. Stav američke javnosti prema za mnoge besmislenom ratu u Vijetnamu se ubrzo promenio. Tako je i Muhamed Ali za relativno kratko vreme prešao put od izdajnika do heroja.

Mnogi stručnjaci smatraju da su ga njegov stav o ratu u Vijetnam, borba za rasnu jednakost, kao i pre svega nestvarno boksersko umeće, učinili najvećim i najuticajnijim sportistom svih vremena.