„Zmajevi“ imaju novog selektora! On je Srbin, Hrvat i Bošnjak.

Savo Milošević nije više selektor Bosne i Hercegovine. Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine saopštio je i ime novog selektora – na to mesto dolazi legendarni fudbaler Sergej Barbarez.

Sergej Barbarez je bivši bosanskohercegovački fudbaler. Igrao je na poziciji napadača. Rođen je u Mostaru 17. septembar 1971.godine. Barbarez je karijeru počeo u rodnom Mostaru, u ekipi Veleža. Odmah posle potpisivanja ugovora sa Veležom otišao je na odsluženje vojnog roka. Samo par meseci po povratku iz vojske odlazi u Hanover u posetu rodbini.

Otišao je u posetu 15 dana, a ostao je već 33 godine. u karijeri je igrao za mnoge timove i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Za reprezentaciju je odigrao 47 utakmica i postigao 17 golova.

Sergej Barbarez je odrastao u sportskoj porodici mešovitog braka. Otac Ljubo (Srbin) je igrao fudbal, a majka Zlata (pola Hrvatica, pola bosanska Muslimanka) bila je vrhunska rukometašica. U leto 1991. godine otišao je u posetu rodbini u Hanover. Trebao je ostati dve nedelje, a ostao je sve do danas. U proleće naredne godine kada je rat dobijao sve veće razmere, u Hanover je pobegao i njegov otac, Ljubo i poveo njegovu sestru. Sa njima je došla i njegova devojka, srednjoškolska ljubav, Ana, dok je majka Zlata ostala u Mostaru.

Sergej je dobio priliku da odradi trening sa amaterskim timom Hanovera. Na treningu je oduševio trenera Franka Pagelsdorfa. Potpisao je ugovor sa Hanoverom. Za Hanover je odigrao 18 utakmica i postigao dva gola. Franko Pagelsdorf prelazi u Union Berlin i za sobom vodi i Sergeja. Tu je Sergej odigrao 88 utakmica i 46 golova postigao. Pagelsdorf prelazi u Hanzu Roštok i, ponovo, za sobom vodi Barbareza. Na 58 utakmica dao je 13 golova. U leto 1998. godine pojačao je veliku Borisiju Dortmund. Čuveni Berti Fogts, selektor reprezentacije Nemačke, želeo je Sergeja u reprezentaciji. O odgovoru Sergeja se i danas priča.

„Ljudi, ja nijesam Nemac, ja sam Mostarac.“

Sergej se nije snašao na Vestfalenu. Za celu sezonu postigao je samo dva gola, a ni publika ga nije prihvatila. Frank Pagelsdorf ga odvodi u HSV i tu ostaje 6 godina. Već u prvoj sezoni u klubu je, sa 22 gola, podelio titulu najboljeg strelca Budeslige. Za 6 godina provedenih u klubu, dao je 65 golova na 174 utakmice i zaslužio status legende kluba. Posle 6 godina prelazi u Bajer Leverkuzen gde, posle dve sezone, 61 utakmice i 11 golova, završava igračku karijeru, 2008.godine.

Pojam „mešoviti brak“ mu je obeležio život. Nije bio dovoljno dobar ni za koga. Kada je trebalo da debituje za BiH, njegova majka dobila je pretnje po život. Debitovao je za „ljiljane“ tek godinu dana kasnije, kada mu je vlada garantovala bezbednost porodice. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa ekipe i postao kapiten.

Sergej Barbarez je oženio svoju devojku iz Mostara, Anu, i sa njom ima dva sina.

Čudna priča fudbalskog majstora, kome se “identitet” izgubio zbog ratova i ljudske gluposti. Zna on dobro ko je i šta je – čovek pre svega.