Velika dama i stub porodice! To je Vera Pešić supruga selektora košarkaša Srbije.

Svetislav Pešić u svojoj kolekciji ima sve sem olimpijske medalje. Jedan je od najtrofejnijih evropskih trenera. Član je Kuće slavnih FIBA. S reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, dok je s Nemačkom osvojio EP. Ovih dana njegova kolekcija biće bogatija za još jednu medalju. U finalu Mundobasketa u Manili igraju Srbija i Nemačka. Pešić se nada još jednom zlatu, a ako bude sreće eto dogodine i olimpijske medalje iz Pariza.

 

Svetislav Pešić poznat je kao čovek koji vrednuje porodicu i porodične vrednosti. Izgradio je veoma uspešnu karijeru. Velika podrška u svemu mu je njegova supruga Vera. Vera je i sama bila košarkašica. Igrala je za sarajevski „Železničar“. Odgajili su dvoje dece u uspešne odrasle ljude.
Svi članovi porodie Pešić su igrali košarku. Marko je sportski direktor u Bajernu. Ivana je u Barseloni i udala se za Jaglu, bivšeg reprezentativca Nemačke.

Svetislav Pešić sve mlađe reprezentativne selekcije doveo je do evropskog i svetskog vrha, seniorske takođe. Jedan je od retkih stručnjaka sa osvojena sva tri evropska kupa. Domaće trofeje teško je nabrojati kao i igrače s kojima je radio i pomogao da postanu vrhunski.

Pešić u središte stavlja svoju porodicu, pre svih suprugu Veru.
Kad završim sa ovim mojim poslom sve medalje koje sam osvojio okačiću Veri oko vrata, u znak zahvalnosti što me je podržavala čitavog života u svakom smislu. Jedino mi nije pravila taktiku za utakmice –rekao je Pešić jednom prilikom za Politiku.

Nije bio jedini sportista u kući. Trebalo je podizati i košarkaški podmladak, sina Marka i ćerku Ivanu, koji su danas uspešni poslovni ljudi.
-Srećna okolnost je da je i supruga bila košarkašica i to vrhunska u sarajevskom Željezničaru. Znala je dobro kakav je posao trenera, da je on to i kad je kod kuće, znači 24 sata. Nije joj bilo lako da donosi neke odluke, pre svega da zauvek napusti posao i prati me po putešestviju koje je u inostranstvu trajalo 24 godine, a bila je jedan od direktora na izgradnji elektrifikacije na Kosovu i Metohiji. Danas sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je ona najzaslužnija što imamo ovakvu porodicu, dobru decu i podmladak.

Bildnummer: 15204029 Datum: 05.12.2013 Copyright: imago/Lackovic Vera Pesic Ehefrau von Trainer Svetislav Pesic / Basketball / Euroleague / FC Bayern Basketball – Olympiakos Piräus / 05.12.2013 / ; Basketball 2014 Euroleague x1x xkg 2013 hoch Aufmacher premiumd Saison 2013-2014 Euroleague Vera Pesic Ehefrau Trainer Svetislav Randbild o0 familie privat Partnerin, Frau, Ehefrau

Sem što je veliki stručnjak, Pešić je i veliki šaljivdžija. Na jednoj konferenciji mu je tokom izlaganja zazvonio telefon. Pešić je ustao, pozdravio novinare i uz smeh svih prisutnih napustio salu.
Sigurno me zove žena. Čeka me ispred. Evo, lepo sam rekao – konstatovao je on pre izlaska.

Vera će reći kad je kraj

Moja supruga Vera je jedina osoba koja će moći da me jednog dana zaustavi i odvoji od košarkaškog terena. Ali, ona to neće još dugo da preseče – kaže Pešić