Zdravko Mamić se povukao iz fudbala

Zdravko Mamić rođen je 1959.godine u Bjelovaru. Poreklom je Hercegovac jer mu je otac rođen u selu Zidine kraj Tomislavgrada ili Duvna. Mamić je bio junior Dinama. Od 2003. godine izvršni je dopredsjednik NK Dinama. U njegovom mandatu Dinamo osvaja devet prvenstava, a osam je puta osvajao i hrvatski kup.

Zdravko Mamić poznat je po svom kontroverznom ponašanju i čestim vulgarnim nastupima. 2018.godine proglašen je krivim za izvlačenje novca iz Dinama. Osuđen je na 6,5 godina zatvora. Pre izricanja presude napustio je Hrvatsku i izbjegao u Bosnu i Hercegovinu. Sud Bosne i Hercegovine odbija izručenje Mamića nazad u Hrvatsku.

Mamić je važio za majstora prodaje fudbalera. Tokom vremena provedenog na Maksimiru ostvario je dvocifren broj transfera koji su prelazili 10 miliona evra.
Top 10 transfera Zdravka Mamića
Marko Pjaca (Juventus) – 29,4 miliona evra
Dani Olmo (Lajpcig) – 29
Luka Modrić (Totenhem) – 22,5
Joško Gvardiol (Lajpcig) – 18,8
Filip Benković (Lester) – 14,5
Marko Rog (Napoli) – 13,5
Edvardo Da Silva (Arsenal) – 13,5
Vedran Ćorluka (Mančester siti) – 13
Lovro Majer (Ren) – 12
Mateo Kovačić (Inter) – 11

Za to vreme su beogradski večiti rivali ( Crvena zvezda i Partizan ) prodali samo po jednog igrača koji bi se našao na ovoj listi i to pri njenom dnu.
Crvena zvezda je za 12.000.000 evra prodala Nemanju Radonjića, a Partizan Stefana Savića.

Zdravko Mamić se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini. On je već duže vreme u emotivnoj vezi sa Jelenom iz Ljubiškog. Mamić je 2020. godine osnovao firmu pod nazivom „Plavo sunce“. Firma se bavi solarnom energijom. Iz te firme je nastala firma „Majsko sunce“ u kojoj je direktorka Jelena Planinić.

Zdravko Mamić je poručio da se više neće boriti za prevlast u Dinamo Zagrebu.