Vladimir Petrović Pižon- Četvrta Zvezdina zvezda

Vladimir Petrović je u fudbalskom svetu poznat je pod nadimkom Pižon. Pižon u prevodu sa francuskog jezika znači golub. Rođen je 1. jula 1955. godine u Beogradu. Za 11 godina za klub Crvena zvezda odigrao je 497 mečeva i postigao 117 golova. Osvojio je kao igrač pet titula prvaka i jedan kup. U dva navrata bio je i trener Crvene zvezde, a 1997. je osvojio nacionalni kup.

Važio je za jednog od najinteligentnijih fudbalera u poratnoj istoriji. Njegov pregled igre, tehnička lakoća protkana filigranskim potezima, prefinjeni dribling, visoka imaginacija i majstorstvo u preciznom i pravovremenom proigravanju bili su savršeni za fudbalske udžbenike.
Veliki deo karijere proveo je u klubu Crvena zvezda. Tu je stekao počasnu titulu četvrte Zvezdine zvezde, odnosno, ušao je među pet najboljih igrača koji su ikada igrali na “Marakani”. Posle jedanaest godina na Marakani, 1982. godine otisnuo se u London, gde je za tamošnji Arsenal igrao jednu sezonu. Inostranu karijeru nastavio je u Antverpenu, Brestu, Standardu i na posletku u Nansiju 1988. godine.

U dresu sa nacionalnim obeležjem nastupao je 34 puta, postigao je pet golova.

Supruga legendarnog fudbalera Tanja pre braka sa njim bila je udata za Gorana Vukovića Majmuna i s njim je dobila ćerku. Goran je bio jedan od najopasnijih kriminalaca početkom devedesetih i ubijen je 1994. kada je njihova naslednica imala svega nekoliko meseci. Vladimir Petrović Pižon usvojio je Ivonu Vuković posle venčanja sa Tanjom i dao joj svoje prezime.

Tanja je druga žena Pižona. Pre Tanje bio je u braku sa Zagom dvadesetosam godina. Iz tog braka ima dve kćerke, Kristinu i Marinu. U braku sa Tanjom nema svoje dece ali ima Ivonu,Tanjinu kćerku koju je usvojio.

Jednom prilikom na pitanje novinara kad je ušao u bračne vode, Pižon je odgovorio:
Imao sam tada devetnaest godina. Ova rana ženidba me spasla. Bio sam povodljive prirode. Pre braka sam živeo u hotelu „Palas”. Zvezda mi je to plaćala. A tu je bilo različitih iskušenja, kojima sam, kao oženjen, odoleo. U tom braku sam bio dvadeset osam godina, a posle toga sam oformio u drugu zajednicu u kojoj sam sedmu godinu. Ono što mi je sad jako važno je činjenica da imam dobre odnose sa obe „strane” svog života.

Na pitanje kako doživljava žene rekao je :
Za mene je prava žena ona koja ženstvenost nosi u svojoj prirodi, u glavi. Lepota mi je u drugom planu. Važno je da ona bude čovek i da se razumemo. Jer, samo umna žena je istinski senzualna. Ako ima obrazovanu misao mora da ima i obrazovan smisao za sve životne odnose…

Trenutno je Pižon jedan od rukovodećih ljudi FK Crvena zvezda.