Kada će nova zvezdina Zvezda?

Zvezdine zvezde” je izraz koji se koristi za igrače Crvene Zvezde koji su ostavili neizbrisiv trag u dresu Beogradskog fudbalskog kluba.

Prva “Zvezdina Zvezda” je Rajko Mitić.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 572 utakmice i postigao 262 gola. Da svoju fudbalsku karijeru nije počeo pred pocetak drugog svetskog rata ova legenda bi mozda ostavila I jos veći trag u tada Jugoslovenskom fudbalu. Ono što je jos bitno istaći da stadion Crvene zvezde nosi ponosno ime svoje prve “zvezde”.

Iako navijači vole da zovu svoj stadion po starom imenu “marakana”, niko ne spori ime  legende i njegove zasluge da je Crvena zvezda zahvaljujuci I njemu postala veliko ime u fudbalskom svetu.

 

Druga “Zvezdina Zvezda” je Dragoslav Šekularac.

Popularni Šeki je za Zvezdu odigrao 375 meceva i postigao 119 golova. Vazno je istaci da je Šekularac kao trener Crvene zvezde osvojio duplu krunu sezonu pre nego što je Crvena zvezda se popela na “krov” evrope i sveta. Majstor driblinga ostaće upamćen po tome sto je bio noćna mora za protivnicke igrače. U mnogim intervjuima iz tog vremena pronalazimo članke gde treneri I igrači protivničkih ekipa oznacavaju Šekularca kao enigma za koju nemaju rešenje.

 

Treća “Zvezdina Zvezda” je Dragan DŽajić.

 

Dragan Džajić je najbolji fudbarer sa ovih prostora svih vremena. Pored toga što je bio uspešan fudbaler, Džajić je bio i zapazen fudbalski radnik. Ono što je njemu najdraže u srcu, a i svim navijačima Crvene zvezde, je to sto je sa njom osvojio titulu evropskog i svetskog prvaka. Dragan Džajić je svakao čovek sa najvećim fudbalskim autoritetom na ovim prostorima.

 

Četvrta “Zvezdina Zvezda” je Vladimir Petrović Pižon.

Ovaj legendarni fudbaler je takođe poznat po svom nadimku Pižon. Na francuskom jeziku znači golub.

Taj nadimak je dobio zbog svoje neuhvatljivosti na terenu. On je za crvenu Zvezdu odigrao 497 utakmica i postigao 117 golova. Pižon je u dva navrata bio i trener Crvene zvezde i ima jedan osvojen kup.

 

 

Peta “Zvezdina Zvezda” je Dragan Stojković Piksi.

Poslednji igrac koji je proglašen “zvezdinom zvezdom”. Odigrao je za Zvezdu 219 mečeva i postigao 54 gola. Svugde gde je igrao doživeo je nivo božanstva kod navijača. Posle završene fudbalske karijere, jedan period je bio i predsenik kluba. Za Piksija su govorili da sa pravom nosi broj 10 i da ce teško neko pose njega sa uspehom nositi broj 10 koji je sinonim za igrača koji u fudbalskom smislu može sve.

 

Šesta “zvezdina Zvezda” je generacija 1991.

Ta generacija koja je zlatnim slovima upisala ime Crvene zvezde u fudbalske velikane, proglašena je kompletna za “zvezdinu zvezdu”. U toj generaciji postojali su mnogi fudbaleri koji su dali veliki doprinos osvajanju. Međutim, odlučeno je da je za osvajanje titule prvaka Evrope i sveta zasluzan ceo tim i samim tim je čitava generacija proglašena zvezdinom zvezdom.

 

Kada smo predstavili sve legende kluba iz Beograda, da se vratimo prvom pitanju iz naslova. Kada će opet neki igrač biti proglašen “zvezdinom zvezdom”. Nažalost u fudbalskom svetu je takva situacija da mislim da ćemo dugo čekati do novog fudbalera kojem će se diviti svet.

Ima Crvena zvezda dobru školu fudbala. Zvezda dovodi i mlade talente ne samo iz Srbije nego iz celog regiona a i šire. Međutim, bogati evropski klubovi čim vide nekog momka koji daje naznake da ce biti novi Mitić, Šekularac, Piksi…odamh nude svotu novca koju Crvena zvezda ne može da odbije. Nažalost fudbal na ovim prostorima se finansira iz prodaje igrača tako da je praktično nemoguće zadržati nekog mladog talentovanog fudbalera.

 

Ipak, ostaje nam nada da ce se pojaviti fudbaler kojem ce se svet diviti a sever marakane skandirati ime I da ce ostati dovoljno dugo u Crvenoj Zvezdi da bi stekao status sedme Zvezdine Zvezde.