Slušao ženu i nije postao prvak sveta. Najveći papučar među fudbalerima.

Plavi anđeo važio je za jednog od najboljih fudbalera na planeti. Zbog svoje supruge Gabi i imao je ogromne probleme. Plavi anđeo je nadimak Bernd Šustera, njemačkog fudbalskog menadžera i nekadašnji fudbalera.

Bernd Šuster je rođen 1959.godine u Augsburgu. Svoju profesionalnu karijeru je počeo sa 18 godina u Kelnu. U karijeri je još igrao za Barselonu, Real Madrid, Atletiko Madrid, Bajer Leverkuzen i Unam Pumas.

Za reprezentaciju Nemačke igrao je samo 21 utakmicu.

Bernd Šuster važio je za jednog od najboljih fudbalera na planeti za vreme igračke karijere. Za sve ono što je radio na terenu ličilo je na magiju. Šta god bi uradio izazivalo bi aplauze, ovacije, pohvale.
Kako je onda igrač tog kalibra odigrao samo 21 meč za reprezentaciju je pitanje koje zanima svakog ljubitelja fudbala. Svi se slažu da razlog nije ono što je radio na terenu, svi se slažu da je razlog van terena. I svi se slažu da je jedini krivac njegova supruga Gabi. Svi se slažu da je Bernd igrao kako je Gabi svirala.

Bernd i Gabi su se upoznali 1979. godine. Gabi je osam godina starija od Bernda. U braku su bili 31 godinu i imaju četvoro dece.

Gabi je bivša kozmetičarka i starleta. Bila je i „Plejboj“ model. Gabi je prva žena u istoriji koja je bila menadžer svog supruga. Mnogi su je osporavali i nazivali pogrdnim imenima. Bernd je uvek bio na njenoj strani. Zbog supruge Bernd Šuster nikada nije zaigrao na Svetskom prvenstvu!

Gabi i Bernd se nisu dugo zabavljali. Uskoro posle stupanja u vezu stupili su i u brak. Posle svadbe svetom je kružila priča da su posle ceremonije venčanja gosti mogli da kupe njene privatne fotografije na kojima je bila polugola.

Ubrzo posle svadbe Gabi je preuzela ulogu menadžerke svog supruga.

Mediji su odmah krenuli u napad na Gabi i nazvali je revolucionarkom u muškom svetu i fudbalu. Šuster je brzo dobio nadimak „najveći papučar u svetu fudbala“. Sve odluke donosila je Gabi.

„Znam da postoje mnogi kojoi smatraju da muškarac mora da nosi pantalone u braku. Kod nas je suprotno i sa tim nemam problem. Moj život je onakav kakav želim da bude“, rekla je Gabi u jednom intervjuu.

Bernd Šuster je osvojio sa reprezentacijom Evropsko prvenstvo 1980. godine. Bio je u idealnom timu šampionata.

Na pregovorima za nastavak karijere u Kelnu presednik kluba je pregovarao sa Gabi. Presednik kluba je vređao Šusterovu suprugu. Šuster je zakazao konferenciju za štampu i rekao da „nikad više neće zaigrati za Keln“. Šuster je hteo da ide u veliki Bajern, ali Bajern nije imao para koje je Keln tražio pa je Bernd završio u Barseloni.

U Barseloni se sukobio sa trenerom Laslom Kubalom koji ga nije želeo u timu. Uprava Barse morala je da bira, Kubala ili Šuster. Izabrali su Šustera.
U reprezentaciji je imao sukob sa selektorom Jup Dervalom. Razlog sukoba je taj što nije hteo da ide na degustaciju vina već je slobodno vreme proveo sa ženom i decom.

Zato ga i nije bilo na Mundijalu 1952.godine. Posle odlaska iz reprezentacije Brajtnera Bernd se vratio u reprezentaciju. Ali jednu utakmicu je propustio zbog rođenja sina. Opet su mediji počeli da ga vređaju i njega i njegovu suprugu. Doneo je odluku nikad više neće igrati za reprezentaciju.

Mnogi su pokušavali da promeni odluku ali sve im je bilo uzalud.
Bernd i Gabi su se razveli 2008. godine.
„Bio sam u Španiji, Gabi je bila u Nemačkoj, raspali smo se. Razdvojenost je uradila svoje, nestalo je sve što smo imali. Godinama je naš brak bio samo na papiru. Ništa se sa elenom nije dogodilo slučajno, od početka veze smo hteli dete, stvarno volim bebe“, izjavio je tada Šuster koji je imao 49 godina.

2012. godine, dve godine posle razvoda sa Gabi, Šuster se venčao sa Elenom Blasko. Bernd i Elena imaju dvoje dece.

Posle venčanja sa Elenom Bernd se smirio i priznao da ga je tvrdoglavost skupo koštala.
„Odigrao sam samo 21 meč za reprezentaciju. Kriv sam za puno stvari. Kada gledam prošlost, promenio bih dosta toga, mogao sam da osvojim jednu, možda čak i dve titule svetskog prvaka sa Nemačkom. Žao mi je, ali ne mogu da promenim ništa. Mada, da nisam radio sve ovo, ne bi došli ljudi iz Holivuda i tražili da snime film o meni. Ne snimaju se filmovi o svima“, rekao je Šuster.

U trenerskoj karijeri vodio je Keln, Herez, Šahtjor, Levante, Hetafe, Real Madrid, Bešiktaš, Malagu…