Najveći teniski ludak. Bio najbolji na svetu, bivšu ženu izbacio iz auta u pokretu, trenera zgazio džipom, urinirao po ljudima.

U istoriji tenisa je 28 tenisera u nekom trenutku zauzimalo prvo mesto na ATP listi. Na dnu te liste nalazi se Marselo Rios. To zvanje je nosio tokom šest sedmica. Marselo Rios je najniži teniser ikada (175 centimetara) koji je postao najbolji na svetu.

Rios je bio najbolji na svetu, zvali su ga „mašina za kontroverze i skandale“, a nikada nije osvojila grend slem pehar. Rios je završio karijeru sa 18 osvojenih titula, a ta leva ruka iz Santjaga u Čileu postala je planetarno poznata vrlo brzo nakon pojavljivanja na najvećoj sceni 1994. godine. On je tokom 1997, 1998. i 1999. godine bio stalni član Top 10 društva.

Rios je prošle godine sramno uvredio Novaka Đokovića.
-„Ne znam šta je razlog, ali ako pokušavate da budete najbolji u istoriji i odustanete od te trke zbog nekih vakcina, onda ste kralj gluposti. Verujem da je to prvo bilo iz straha, a da je sada previše arogantan“, rekao je Rios.

Relativno nizak za tenisera Rios je nakon završene karijere nabacio 27 kilograma, pa je sada na tačno 100 kilograma. Ipak, većina te novostečene težine su mišići.
„Treniram da bih se osećao dobro. Dva i po sata da bih došao do mišićne mase. Nikada ne izneveri. Ranije dok sam bio profesionalac morao sam da gubim težinu, ali više nisam u godinama kada bi težina trebalo da mi oscilira“, poručio je Rios.

Rios ne daje intervuje za strance (tek ponekad za Čileance), ne pojavljuje se na grend slem turnirima, tek ponekad od penzije 2004. godine uspevaju da ga nateraju da dođe na neku svečanost.

Zanimljivo je njegovo mišljenje o ATP turu.
„ATP je najveće sr*** koje postoji. Samo su „gringosi“ uključeni“, rekao je Rios kome smeta kako je naveo „anglosaksonski uticaj na tenis“. Gringosi su u doslovnom prevodu stranci, svi koji ne govore španski.

Uradio je nekoliko plastičnih operacija zbog čega je postao predmet podsmeha.
„Sredio sam svoje čelo, koje je bilo uništeno zbog sunca. Tada niko nije koristio kreme za sunčanje, pa mi je lice bilo uništeno. Popravio sam i očne kapke koji su bili prekratki, nisam mogao da zatvorim oči, pa sam spavao otvorenih očiju. Imao sam podočnjake i bore“, rekao je Rios.

Rios se u jednom trenutku vratio na ATP tur kako bi bio trener Junčeng Šenga jer je bio uzbuđen zbog njegovog velikog talenta. Onda je odjednom dobio otkaz, iako je Šeng napredovao za 200 pozicija u dva meseca zajedničkog rada.

Andre Agassi (L) of the US shakes hands with Chilean Marcelo Rios (R) after their exhibition match in Santiago 30 March 2007. Rios won 2-1., Image: 20726401, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: DAVID LILLO / AFP / Profimedia

Rios je otkrio i da ima Aspergerov sindrom.

Život su mu obeležile brojne kontroverze.
-Kada je postao broj 1 na svetu otpustio je trenera Lerija Stefankija sa porukom da je želeo da idu u različitim pravcima.
– Posle jedne svađe sa kondicionim trenerom pregazio je svog trenera. Povredio mu je stopalo i otpustio ga.
– Kad ga je devojka Đulijana Sotela ostavila, Rios je plakao kao kiša i čitao pismo upućeno Soteli na konferenciji za medije.
-Njegova druga supruga, Marija Eugenia Larain, optužila ga je da je izbacio iz automobila u pokretu.
-Tokom 2001. godine je uhapšen jer je udario taksistu u Rimu, a onda se pobio i sa policajcem koji ga je uhapsio.

Ostaće upamćeno i da je tokom 2003. godine urinirao po ljudima u La Serena baru hotela. Kasnije je izbačen jer je uz to i plivao go u hotelu. Iste godine se potukao sa prijateljem u jednom baru sa konobarima. Obojica su uhapšeni.

Kažnjen je 2018. godine sa 2.500 dolara nakon što je novinaru poručio: Kao što je rekao moj lični prijatelj Dijego Maradona, nikad ne pričam sa novinarima i svi možete da ga pu****.“

Optužio je 2021. godine Pamelu Hiles da je htela da ga siluje kada je imao 14 godina. Pokušala je da se okupa sa njim nakon jednog intervjua.