Italijani zabranili fudbalerima da nose broj 88

Kredibilitet fudbala, koji je povređen i oštećen diskriminatornim ponašanjem, ima direktnu refleksiju na italijansko društvo.-izjavio je Gabrijele Gravina, predsednik Fudbalskog saveza Italije.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedozi najavio je da će vlada te zemlje zabraniti fudbalerima da nose broj 88 na dresovima. Broj 88 koriste ekstremističke grupe kojim simbolizuju pozdrav „Hajl Hitler“, pošto je H osmo slovo abecede. Ovo je razlog za odluku vlade.
„Ovo je adekvatan i efikasan odgovor na nepodnošljive predrasude koje se prečesto pojavljuju na italijanskim stadionima“– rekao je Mateo Pjantedosi.

U martu ove godine jedan navijač Lacija viđen je kako nosi dres sa imenom „Hitlerson“ i brojem 88. To je bila kap koja je prelila čašu rasizma u italijanskom fudbalu. Za to i ovakva zabrana korišćenja broja 88.

Inicijativa uključuje dodavanje etičkog kodeksa u skladu sa Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust. Inicijativa takođe poziva da se utakmice prekinu u slučaju antisemitskih skandiranja, slično kao što bi trebalo da se rešavaju slučajevi rasizma.

Odluka važi za sve lige od Serije A pa do najnižeg ranga takmičenja. Igrači koji trenutno nose ovaj broj u Seriji A su Hrvati Toma Bašić i Mario Pašalić, Mateuš Prazelik iz Poljske i Venecuelanac Tomas Rinkon.

Poznati italijanski golman, Đanluiđi Bufon, u vreme dok je branio za Parmu, nosio dres sa brojem 88 ali i majice sa sloganom „Boia chi molla“, koju su koristili Musolinijevi fašisti.

Prilikom predaje pripadnika bataljona Azov u ratu u Ukrajini, otkriveno je da su svi imali između ostalog i tetovažu broja 88.