Posle 111 godina Santos ispao iz lige. Navijači zapalili grad!

Gigant koji je planeti podario velikog Pelea prvi put od osnivanja ispao iz brazilske elite.
14. aprila 1912.godine na jednoj strani Atlantika potonuo je najveći putnički brod tog vremena Titanik, a na drugoj strani rođen je Fudbalski klub Santos.


„Jedan gigant je tog dana potonuo u okean, a rođen je drugi“, govori se 111 godina.
Santos iz Sao Paula je postao jedan od najvećih klubova Brazila i sveta. Fudbalu je podario najvećeg fudbalera svih vremena Pelea. Klub koji je iznedrio velikog Peleea, te Robinja i Nejmara je 111 godina posle 111 godina Titanika potonuo.
Desilo se nešto što je bilo teško zamisliti – nekadašnji „Santastiko“ ispao je u Drugu ligu Brazila – prvi put od pomenutog 14. aprila 1912. godine.
Santos je poražen kod kuće od Fortaleze rezultatom 2:1, te je tako dozvolio Baiji i Vasko da Gami da ga preteknu.

Vest da je jedan drugi klub iz Sao Paula – Palmeiras – sinoć odbranio titulu, ovog puta, ipak, je bila u drugom planu.

Prošlog decembra navijači Santosa plakali su zbog smrti svog idola, velikokog Pelea. Ovog decembra plaču jer njihov Santos potonuo.
Osim Pelea dres ovog kluba nosili su veliki majstori poput Žilmara, Maura Ramoša, Mengalvija, Koutinja. Zbog ovog kluba je fraza „Žoga bonito“ (lijepa igra) postala simbol fudbala…
Santos je bio i mesto gdje su u novije vrijeme prve korake napravili Robinjo, Nejmar ili Rodrigo iz Reala. Sada će morati da krene iz početka – baš kao i 14. aprila 1912.

 

 

Gigant će sada morati da izroni mnogo jači nego što je bio prije 111 godina.
Navijačima Santosa ispadanje očigledno je teško palo, jer smo u kvartu Vila Belmiro, gde je Santos smešten, videli haotične scene i grad kako gori.
Navijači Santosa na tribinama nisu mogli da sakriju suze, a „so na ranu“ su im dolivali fanovi Kruzeira i Vasko da Game koji su na svojim utakmicama znali da proslave ispadanje mrskog rivala.