Sećanje na Mirzu Delibašića

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa Košarkaškim klubom Bosna iz Sarajeva. Sa Bosnom je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope. “Studenti” su bili prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je podigao pehar elitnog evropskog takmičenja…

Sa svojim klubom je dva puta bio na tronu bivše Jugoslavije. 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. Dres reprezentacije Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Sa reprezentacijom nekadašnje države bio je evropski, svjetski i olimpijski prvak. Četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je za najboljeg sportistu svih vremena Bosne i Hercegovine. Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto, što je i dalje najbolji plasman naše seniorske muške selekcije na EP.

Tokom godina igranja za reprezentaciju, Kinđe je delio sobu sa Zoranom Slavnićem i nikada nije krio da mu je Moka bio najbolji prijatelj. – Družiti se s njim bilo je nešto nezaboravno. Bio je čudo od čoveka – sa velikim humanim vrednostima, uvek spreman na dobru šalu. Zato sam ga toliko voleo. Naravno, plakao sam kada je preminuo, jer takav čovek se retko rađa, i zašto bih skrivao svoje suze – iskreno je izjavio Moka jednom prilikom.

Mirza Delibašić umro je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.