Osvojila zlato na Svetskom prvenstvu pa obolela od neizlečive bolesti

Nađa Higl je bivša reprezentativka Srbije u plivanju u disciplinama 100 i 200 metara prsnim stilom. Rođena je u Pančevu 02.januara 1987.godine. Bila je članica Plivačkog kluba Tamiš iz Pančeva, a trener joj je bio brat Sebastijan Higl.

Plivačica Nađa Higl (37) postala je veoma poznata u Srbiji nakon što je pre 15 godina osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Rimu na 200 metara prsnim stilom. Ovim uspehom Higlova je ušla u istoriju srpskog plivanja, kao prva žena koja je postala svetska prvakinja.

Te godine dobila je zlatnu značku Sporta, kao nagradu za najboljeg sportistu u Srbiji. Olimpijski komitet Srbije ju je proglasio za sportistkinju godine. Od Sportskog saveza Srbije je primila „majsku nagradu“, a dobitnik je i nagrade „Vihor“ za najbolju sportistkinju Vojvodine.

Nažalost Nađa je morala da promeni život iz korena gotovo preko noći. Počela je da oseća prve simptome nečega što će se ubrzo ispostaviti kao ozbiljna i neizlečiva autoimuna bolest. Otkriveno je da boluje od ulceroznog kolitisa, što je zapravo bolest debelog creva.

Nađa je u ljubavi sa Milanom Boharevićem od 2011,godine. U braku su od 2013.godine i imaju dvoje dece. Posle sklapanja braka živeli su u Pančevu. Nađa je u Pančevu imala stan koji je dobila od gradske uprave kao nagradu za zlato osvojeno na Svetskom prvenstvu u Rimu.

Kada je Milan dobio posao u Sloveniji , Nađa je spakovala stvari i sa suprugom i dvojicom sinova preselila u Sloveniju. Tamo su svili porodični dom i nastavili zajednički život.

Uprkos bolesti Nađa nije mogla da se u potpunosti oprosti od plivačke karijere. Osnovala je školicu plivanja u Ljubljani.

Nekadašnja svetska prvakinja u trci na 200 metara prsno, Nađa Higl opljačkana je 2019.godine. Lopovi su uzeli sve što im treba, ali Nađu je najviše zabolelo što je ostala bez više od 300 medalja, osvojenih tokom uspešne karijere.

Nađu je najviše pogodilo to što je u pitanju genetsko prenosivo oboljenje, zbog toga je imala osećaj da nije najbolja mama sinovima.
„Najčešće mi se dešavalo da se deprimiram kada hranim dete i usred hranjenja moram da trčim do toaleta. Osećala sam se kao najgora majka na svetu. Tada su mi roditelji i muž (Milan Boharević) bili najveća podrška i nisu dozvoljavali da klonem“, rekla je plivačica.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije