Haos na Svetskom prvenstvu u mačevanju. Umesto da pruži ruku pružila sablju. Video)

Svetsko prvenstvo u mačevanju održava se u Milanu u Italiji. Ovaj mačevalački spektakl okupio je više od 1500 sportista iz 165 zemalja sveta. Najbolji svetski sportisti i sportistkinje takmiče se u disciplinama floret, mač i sablja, kako pojedinačno, tako i ekipno.

Olga Harlan iz Ukrajine diskvalifikovana je nakon što je odbila da se rukuje sa Ruskinjom Anom Smirnovom na Svetskom prvenstvu u mačevanju. Harlan je pobedila Anu sa 15-7. Posle pobede Harlen je odbila da se rukuje sa Smirnovom. Umesto da se rukuje ona je podigla je sablju.

Ana Smirnova je u znak protesta 45-minuta sedela na borilištu.

Ana Smirnova se takmičila pod neutralnom zastavom. Posle incidenta ona je ostala da stoji na borilištu. Posle je dobila stolicu kako bi nastavila protest.
Dok je ona protestovala Harlan je bila uverena da je prošla u narednu rundu takmičenja. Olga Harlan je četvorostruka pojedinačna svetska šampionka i četvorostruka osvajačica olimpijskih medalja.

Stigla je odluka da je Harlan diskvalifikovana iz takmičenja u kategoriji pojedinačna borba sabljama. Posle odluke Ana Smirnova je prekinula protest.

„Moja poruka je da smo mi ukrajinski sportisti spremni da se suočimo sa Rusima na sportskom terenu, ali nikada se nećemo rukovati sa njima“, izjavila ja Harlan.

Harlan tvrdi da ju je predsednik Međunarodne mačevalačke federacije, Emanuel Kacijadakis, uveravao da je „moguće“ da se ne rukuje i da umesto toga ponudi da se kao pozdrav računa dodir sabljama.
„Mislila sam da imam njegovu reč, da sam sigurna, ali očigledno nisam“, tvrdi Harlan.

Prema pravilima mačevanja, rukovanje je sastavni deo sporta i ako neko odbije, dobija crni karton i isključenje.

Predsednik Ukrajinske mačevalačke federacije rekao je da će se oni žaliti na diskvalifikaciju Harlan.

Ukrajinac Igor Reizlin, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, nije izašao na meč protiv Rusa Vadima Anohina i automatski je izgubio.