Najveća tragedija u istoriji fudbala

Fudbal je najpopularniji sport na svetu. Igra se u celom svetu. Navijači hrle na stadione kako bi uživali u majstorijama igrača i kako bi bodrili svoj voljeni klub. Nažalost često se na stadionima mogu da vide užasne scene. Na nekim utakmicama je bilo i stotine ljudskih žrtava.

Koja utakmica se smatra najtragičnijim mečom u istoriji ovog sporta?

Oktobra 1982.godine u Moskvi je odigrana utakmica drugog kola Kupa UEFA između Spartaka iz Moskve i Harlema. U toj nesreći je zvanično stradalo 66 ljudi ali je naknadno utvrđeno da je bilo između 340 i 380 mrtvih.

Policija je odlučila da isprazni tribine pre kraja utakmice. Ogroman broj navijača krenuo je prema izlazu sa stadiona. Međutim kako to obično bude Spartak je u psolednjim minutima postigao gol. Verni navijači su krenuli da se vraćaju na stadion i na uskim hodnicima došlo je do sudaranja onih koji su izlazili i onih koji su se vraćali. Ne zna se ko je koga tu gazio.
Vlasti te zemlje pokušale su da zataškaju ceo slučaj saopštivši da je bilo svega 66 nastradalih. Tačan broj žrtvi nikada nije saopšten ali se sumlja da ih je bilo između 340 i 380.

Zbog ovog se kao najveća tragedija smatra tragedija koja se desila na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Peru je ugostio Argentinu u glavnom gradu Limi, a incident se desio 1964.godine.

Stadion Nacional u Limi je u tom trenutku primao 43.000 osoba. Na stadionu se nalazilo makar 10.000 navijača više. Argentina je povela sa 1:0, Peru je stigao do izjednačenja u samoj završnici. Kad je urugvajski sudija poništio taj pogodak usledio je događaj koji se nikada neće zaboraviti.

Dvojica navijača su utrčala na teren. Jedan od njih je uhvaćen i pretučen. To je iznerviralo ostale navijače. Čelična ograda je zaustavila navijače koji su hteli da ulete na teren i obračunaju se sa sudijom i policijom. Pod pritiskom mase 328 osoba poginulo je u ovoj tragediji, dok zvaničan bilans kaže da je njih oko 500 povređeno.

Pričalo se da su navijači i ispred stadiona videli mrtve ljude i to sa prostrelnim ranama, ali to nikada nije dokazano.

Stanovnici Lime nikada neće zaboraviti ovaj dan.