Kad su Bitlsi igrali odbojku na pesku

U letnjim mesecima odbojka na pesku je danas jedan od najpopularanijih sportova. Nema plaže širom planete na kojoj nema puno uglavnom mladih momaka i devojaka koji u slobodno vreme upražnjavaju ovaj sport. Popularnost “bič voleja” posebno je velika na američkom kontinentu.


Prvi turnir u odbojci na pesku održan 1947. godine, stoji u zvaničnim podacima. Sve do sredinea šezdesetih godina prošlog veka bila je prava retkost videti nekoga da se bavi ovim sportom. Amerikanci su u cilju popularisanja ovog sporta pokrenuli “agresivnu” kampanju.

Kako bi publici približi “bič volej” organizovali su egzibicione mečve na kojima su učestvovale poznate ličnosti.

Čast da učestvuju u prvom “bič volej” meču na toj poznatoj plaži pripala je verovatno najvećim svetskim zvezdama tog vremena, članovima “Buba iz Liverpula”. To je plaža “Sorento” u Los Anđelesu.

Duel u kome su između ostalih igrali i Ringo Star, Džon Lenon, Pol Makartni i Džordž Harison izazvao je veliku pažnju. Veliki broj ljudi prisustvovao je meču. Među njima je bio i Džon Fidžerald Kenedi, presednik SAD.

Rezultat, kao i sva ostala dešavanja sa meča ostali su u drugom planu, jer se sa prvog meča “bič voleja” na “Sorento” plaži uglavnom pamti učešće “Bitlsa” i Džona Kenedija.

File written by Adobe Photoshop¨ 5.2

Posle ovog meča, popularnost “bič voleja” u Americi je naglo skočila, posebno na plažama u Kaliforniji. Odbojku na pesku su igrle i legende poput Merilin Monro i Vilta Čemberlena.

Odbojka na pesku je uvrštena u program Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

To što su “Bitlsi” uradili za odbojku na pesku početkom šezdesetih je neprocenjivo i bilo je sasvim sigurno mnogo značajno za razvoj ovog kod mladih danas u letnjim mesecima jednog od najpopularnijh sportova za igranje.