Milorad Čavić tužio Plivački savez – traži svoju penziju

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi Milorada Čavića protiv Plivačkog saveza Srbije (PSS).
Naš legendarni sportista je presavio tabak, jer PSS nije u roku podneo prijavu nadležnom Ministarstvu na osnovu koje bi on od svoje 35. godine primao nacionalnu penziju.

Na prvom ročištu Čavić nije krio da mu je veoma teško što mora na ovakav način da ostvari svoja prava.
„Tužba je podneta protiv PSS, jer nije u roku, u skladu sa Uredbom koja definiše tu oblast, podneo prijavu Ministarstvu omladine i sporta i zbog toga je Milorad Čavić sada u situaciji da nacionalno priznanje može da ostvaruje posle 40. godine, a ne posle 35. kako je Uredba u tom periodu glasila“, objasnio je posle ročišta advokat Vlastimir Ilić, koji zastupa Čavića.

Po Uredbi iz 2006, koja je izmenjena godinu dana kasnije, Čavić je pravo na nacionalno priznanje stekao obaranjem svetskog rekorda na 100 m delfin na EP u malim bazenima 2003. u Dablinu i osvajanjem srebra na 100 m delfin na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.
Po tadašnjoj Uredbi, Milorad je od 35. godine, koju je napunio 31. maja 2019, imao pravo da dobija nadoknadu od dve i po prosečne plate svakog meseca.

Međutim, kako je rekao, uoči svog 35. rođendana saznao je u MOS da nemaju prijavu iz PSS na osnovu koje bi ostvario svoje pravo.
Milorad je posle Igara u Pekingu 2008. potpisao „hrpu papira“ i tada mu je u Savezu rečeno da više o tome ne mora da razmišlja.
Mislio sam da sam tim potpisivanjem ostvario pravo na nacionalno priznanje„, naglasio je Čavić.

epa01449211 US swimmer Michael Phelps (C) with gold, Milorad Cavic from Serbia (L) with silver, and Andrew Lauterstein from Australia with bronze on the podium at the medal ceremony for the100m butterfly final, Phelps’s seventh gold medal win, equalling Mark Spitz’s 1972 Munich games record, at the swimming at the National Aquatic Center at the Beijing 2008 Olympic Games, Beijing, China, 16 August 2008. Phelps won in 50.58 with an olympic record. EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Zato i ne krije da je bio iznenađen kada je saznao da svoje pravo neće moći da ostvari od 31. maja 2019.
„Bio sam u šoku. Tada su mi savetovali da je jedini način da ostvarim svoje pravo da podnesem tužbu. Teško mi je što sam morao da podignem tužbu, jer je PSS zahvaljujući mojim rezultatima iz treće kategorije skočio u prvu, dobio je i sponzore… Emotivno mi je teško to što me poslednjih godina Savez ne zove. Trener sam, držim radionice, radim u SAD, pozivali su me iz Hrvatske, UAE, Meksika, Kanade. Svi me zovu osim iz mog Saveza“, istakao je Čavić.

U Nekim smo pregovorima, postoji mogućnost i da se spor mirno reši. Nadamo se da će i država dati svoj doprinos i pomoći Čaviću da dobije ono što mu pripada i što je zaslužio„, kaže Vlastimir Ilić, advokat Milorada Čavića.

Ne znam da li postoji evidentirana prijava. U Arhivi, koja je nepotpuna, nema je. Čudno mi je kako je trener Petar Popović ostvario svoje pravo, a Milorad nije za isti uspeh„, primetio je predsednik PSS Boris Drobac.