Kako su poznati sportisti spiskali milione i bankrotirali

Istraživanje čuvenog „Sports ilustrejted“ je donelo zastrašujuće rezultate. 60 odsto bivših NBA košarkaša pet godina po odlasku u penziju ima ozbiljne poteškoće sa novcem. Još je gora situacija kod NFL igrača. Njih 78 odsto ima probleme samo dve godine nakon završetka karijere.

Najpoznatiji NBA bankroti su oni Skotija Pipena i Denisa Rodmana. Rodman je spisko sve što je zaradio. Razuzdanost, provod, atraktivne dame i žurke dovele su ga do bankrota. Skoti Pipen je potrošio 120 miliona dolara na loše investicije. Pipena je koštao i brak sa Larsom Junan. Kad je prijavio bankrot imao je na računu minus od devet miliona i dugove prema advokatima.

Košarkaš Keni Anderson je u rekordnom roku potrošio 60 miliona dolara. Živio je na Beverli Hilsu u petosobnoj vili. U garaži je imao osam luksuznih vozila. Luksuzno je živio, a bilo je lepo i ljudima koji su ga okruživali jer je prijateljima i rođacima svakodnevno delio od tri do pet hiljada dolara.

Alen Ajverson je bio jedan od najboljih košarkaša u NBA ikada. Samo od ugovora nekadašnji plej Filadelfije zaradio je 155 miliona dolara. Skupoceni automobili i nakit su mu bili slaba tačka. Posle razvoda izrekao je čuvenu rečenicu- Nemam više novca ni za čizburger.

Veliki broj uspešnih fudbalera doživeo je krah. Džordž Best, legenda Mančester junajteda, je kroz karijeru zaradio oko 100 miliona dolara. Izgubio je sve a kako najbolje je opisao sam. – Novac sam trošio na piće, brza kola i ženske, ostalo sam spiskao.

Jedna od najtužnijih priča među fudbalerima koji su sve izgubili je Garinča. Izgubio je sve, pa i život. Umro je od ciroze jetre, a jedan od glavnih uzroka bio je alkohol od kog Garinču nisu mogli da odvoje. Potrošio je sav novac koji je zaradio igrajući za Botafogo i druge brazilske timove. Umro je u 49. godini u velikoj bedi.

Sličnu sudbinu imaju i Saša Đani Ćurčić, Pol Merson, Pol Gaskojn, Flojd Mejveder, Majk Tajson, Ivander Holifild, Bjorn Borg i Boris Beker.

  • Izvor:
  • Noizz.rs