Veliku je prašinu digla priča o prelasku izraelskog plejmejkera u Fenerbahče. Ko je kriv za odlazak Jama Madara?

Fenerbahče je zvanično objavio, Jam Madar se već oprostio od kluba u kojem je proveo protekle dve godine, Partizan Mozzart Bet nema nameru da se preda zbog čega bi ceo slučaj mogao da završi na sudu, a Miško Ražnatović za sve okrivljuje Partizan.
Veliku je prašinu digla priča o prelasku Jama Madara u Fenerbahče. KK Partizan Mozzart Bet smatra da nije postojao pravni osnov da Madar izađe iz ugovora i tako klub ostavi bez obeštećenja…

Jam Madar se putem društvenih mreža oprostio od Partizan Mozzart Beta. Jam je poslao jasnu poruku “emocije nisu bile obostrane“.
“Moja familijo, postoje momenti u životu kada je teško doneti odluku, a najteže se donose one koje uključuju emocije. Imam velike emocije prema klubu. Ali sam u poslednjih 10 dana video da emocije nisu obostrane i zato nisam imao pravi izbor. Želeo bih da zahvalim svima na ljubavi i podršci koju su mi pokazali i što su mi učinili da se osećam kao kod kuće kada sam bio daleko od svoje“, napisao je Madar.
“Posebna zahvalnost publici, najboljem treneru na svetu, treneru koji je pre svega sjajan čovek i životni mentor. Hvala vam što ste me izabrali i promenili mi život. Hvala kompletnom stručnom štabu i svima koji su bili deo svega ovoga. Zauvek ćete biti u mom srcu. Sve saigrače volim i želim im uspeh, onima što su otišli ili idu, kao i onima što ostaju. Zauvek ću biti navijač Partizana, bez obzira gde odem. Dok se ne sretnemo ponovo“.

Partizan Mozzart Bet reagovao je zvanično na odluku Jama Madara da jednostrano raskine ugovor sa klubom i pređe u Fenerbahče. Šampion Jadranske lige objavio je saopštenje u kojem je najavio dalje poteze u vezi sa ovim transferom.

„KK Partizan Mozzart Bet ne prihvata jednostrani raskid ugovora od strane igrača, Jama Madara. Sve ugovorne obaveze prema igraču, klub je isplatio, kao i obaveze prema agenciji CAA sa kojom klub ima potpisan ugovor o zastupanju Jama Madara. Pravdu u ovom slučaju, Partizan Mozzart Bet će potražiti pred organima FIBA na kojem će tražiti hitan postupak. Mejl upozorenja od strane Američke Agencije CAA je poslat sa mejl adrese koja nikada pre nije korišćena u komunikaciji sa klubom. Kompletan mailing sistem KK Partizan Mozzart Bet se nalazi Microsoft serveru koji ga je prepoznao kao „junk mail“. Sertifikat Microsofta je nemoguće falsifikovati i klub ima oficijalni dokaz o tome da je sporni mail završio kao „junk“. Igrač niti u jednom momentu, niti pisano, niti usmeno, nije obavestio klub da je promenio agenciju koja ga zastupa u Evropi. KK Partizan Mozzart Bet je prvi put saznao za problem kada je na sastanku sa novom agencijom koju predstavlja Miško Ražnatović video odštampan sporni mejl i potencijalni raskid ugovora“, stoji u klupskom saopštenju.
„Najbitnije u čitavoj ovoj situaciji je da je igrač Jam Madar plaćen u istom momentu kao i svi aktuelni igrači KK Partizan Mozzart Bet i da mu se ne duguje niti jedan dolar od plata, niti CAA kao agenciji koja zastupa interese igrača u Sjedinjenim Američkim Državama. Igrač je ubeđen od strane novog agenta kako je njegov ugovor jako nepovoljan po njega jer nije imao opciju izlaska za evropski klub, već samo za NBA. KK Partizan Mozzart Bet je platio obeštećenje u dve rate njegovom matičnom klubu, Hapoelu iz Tel Aviva i potpisao je ugovor na 2+1 godinu sa opcijom od strane kluba da u leto 2024 produži saradnju. Na kraju prethodne sezone, Partizan Mozzart Bet je svakako planirao da Madaru ponudi produžetak saradnje po poboljšanim uslovima, ali nastup igrača i njegove agencije, uz pozivanje na sporni raskid ugovora i traženje duplo većeg ugovora od aktuelnog, klub nije želeo da isprati“.
„Ovakvo poslovanje agencije sa kojom je klub sarađivao više od 20 godina, navodi na to da se saradnja sa Beobasketom okonča. Stoga, ukoliko Fenerbahče ili bilo koji drugi klub žele da angažuju našeg igrača, mi smo spremni da saslušamo ponudu i pustimo ga uz obeštećenje. U navedenom slučaju, štitićemo se svim raspoloživim pravnim sredstvima“.

Miško Ražnatović je rešio da se oglasi za Tanjug i da pojasni šta se to desilo.
Apsolutno nisam imao nameru da komentarišem bilo šta vezano za sitauciju oko Jama Madara, iako sam meta grubih napada, što je u opisu posla u kojem sam već 28 godina. Međutim, imajući u vidu neistinite tvrdnje iz poslednjeg saopštenja KK Partizan, prinuđen sam da reagujem prvenstveno kao poštovalac svih ljubitelja košarke koje sigurno zanima šta se zaista desilo.
Činjenice su sledeće: nisam učestvovao u sastavljanju ugovora između Madara i Partizana, niti pismenoj komunikaciji, niti imam saznanja o tome da li su mejlovi završavali u spam folderima. Moj posao je bio, kada je igraču saopšteno iz Amerike da je slobodan, da dogovorim novi ugovor. Bez sumnje da je logičan izbor i bio da nastavi sa Partizanom, imajući u vidu veću ulogu u finalu ABA, te sam ga usmerio da mora da razgovara sa Željkom Obradovićem, što je Jam i uradio. Došao je iz Izraela, obavio razgovor i odlučio da ostane.
Madar je prihvatio da se raskid anulira i da ostane po starom ugovoru, međutim klub sada to više nije želeo i insistirao je da se ugovor produži, kako bi nakon odigrane sezone mogao da prihoduje obeštecenje bilo iz Evrope ili od NBA. Sasvim legitimno.
Posle višednevnog ubeđivanja, igrač je prihvatio produženje i tražio sam od kluba, porukom u petak, 7. jula u 9:12 povećanje od 75.000 USD u prvoj godini. Takođe legitimno i veoma skromno i nikako dvostruko više. Od kluba sam dobio odgovor u 9.15 da je u pitanju Jamov veliki bezobrazluk i da principijelno nema povećanja.
U narednim danima se veoma ružno komuniciralo, provlačile su se i blage pretnje i povratka više nije bilo. Epilog priče je da je Jam Madar potpisao ugovor sa novim klubom za neuporedivo veći iznos od onoga za koji je bio spreman da ostane u Partizanu, da je bilo kulturnijeg ponašanja i dobre volje od strane kluba.
Partizanu su ponuđene dve opcije: da igrač ostane pod važećim ugovorom bez produženja ili da poveća iznos u prvoj godini za 75.000 i dobije produženje ugovora. O tome naravno postoje pismeni tragovi. Da je bilo koja od opcija prihvaćena, danas ne bi bilo potrebe za pisanjem saopštenja o odlasku „mejlova u džank“. Žestina reakcija kroz prekid saradnje, samo dodatno pokazuje svesnost kluba o neprimerenom vođenju pregovora i postupanju čoveka koji se time bavio i greškama koje su načinjene. Što se prestanka saradnje tiče, naravno da imam žal usled iste, imajući u vidu da se radi o jednom od najvećih evropskih klubova, ali ako je to cena, koja se mora platiti da bi se radilo profesionalno i štitio interes igrača, spreman sam da je platim.

Ko je kriv prosudite sami.