Kako su ga uništili droga i alkohol? Životna priča Pol Gaskojna. (Video)

Pol Džon Gaskojn, poznat po nadimku Gaza, bivši je engleski fudbaler i trener. Rođen je 1967.godine u mestu Gejtshed u Engleskoj. Za reprezentaciju je igrao 57 utakmica i postigao 10 golova. Igrao je za Njukastl, Totenhem, Lacio, Rendžers,Mildzbrou, Everton, Barnli, Gansu Tianma i Boston junajted.

Gaza je razlog zbog kojeg volite fudbal? On je bio neviđeni protraćeni talenat, on je problematični genije, on je najveći engleski fudbaler u svojoj ili bilo kojoj generaciji.

Kad je Gaskojn u pitanju svašta se dešavalo i na terenu i van njega. Evo samo nekih trenutaka koji su obeležili njegovu karijeru.

-Na utakmici polufinala protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu igrao je izvanredno. Plesao je po terenu, a onda mu je sudija pokazao žuti karton. Kad je shvatio da neće moći igrati u finalu zaplakao je na terenu. Posle tog kartona pa do kraja utakmice na terenu je bio neki drugi Gaza i Nemačka je prošla dalje.

-Pred Evropsko prvenstvo 1996. godine reprezentacija Engleske išla je na pripreme u Hong Kong. Tu su se opijali i uživali u alkoholu. Jedne večeri njih desetak su organizovali napijanje na zubarskoj stolici. Neko ih je slikao, a ta slika je obišla svet. Fudbaleri su se dogovorili da to organizuju na utakmici posle postignutog gola. Gaskojn je postigao gol protiv Škotske i proslava je prošla kao stimulacija zubarske stolice.

– Jedan od najtamnijih momenata njegove igračke karijere dogodio se u finalu FA kupa 1991. godine. Brutalnim startom u koleno srušio je Garija Čarlsa. Čarls se izvukao bez povrede, ali nije Gaskojn. On je prilikom tog starta polomio ukrštene ligamente.

-Nedugo nakon što je došao iz Njukasla u Totenham, Gaskojn je ukrao noja iz londonskog zoološkog vrta. Gaza je noju obukao Totenhamov dres i doveo ga na trening.

-Kad je prešao u Lacio non stop je bio na meti novinara, Nije ni on njima ostajao dužan, a jednom uživo na televiziji srušio je njihove mikrofone.

-U vreme dok je Zdenjek Zeman bio trener u Laciu, uzeo je Zemanu pištaljku i stavio je oko vrata guski koja je bila ljubimac u Lazijevu kampu.

-Na jesen 1998. smešten je u psihijatrijsku bolnicu u Londonu nakon što je popio 32 viskija, a u bolnicu ga je doveo trener Bobi Robson. Tamo je bio dve nedelje i obavezao se da će dolaziti redovito, ali toga se nije držao.

-Tokom karijere u Midlzbrou je jednom pijan ukrao klupski autobus i slupao ga.

Ovo su samo neki detalji iz karijere čoveka koji je morao biti najbolji fudbaler Engleske svih vremena ali su ga droga i alkohol uništili. Šteta i za njega i za svetski fudbal.