Još jedno evropsko zlato mostarske plivačice Lane Pudar

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar danas je osvojila drugu zlatnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu koje se održava u Beogradu. Tako je devojčica koja je“iz kade otišla na olimpijadu”još jednanput obradovala svoju raju iz Mostara i sve ljubitelje plivanja iz njene Bosne i Hercegovine.

Lana Pudar je iz Mostara, grada koji je i posle 30 godina posle rata podeljen po liniji fronta. Kad su je otac Velibor i mama Nada hteli prvi put da povedu na more upisali su je u školu plivanja. Treneri su odmah uočili da se radi o pravom talentu. Trenirala je u malom bazenu u okviru gradske banje, jer njen grad nema olimpijski bazen.

Svoj trijumfalni put devojčica je sama prešla. Od malih nogu predodređena je za velike rezultate. Od malih nogu predodređena je za velike rezultate. I rezultati nisu izostali. Rekordi i medalje dolaze svakodnevno, a Lana je otišla i na Olimpijadu u Tokio,a već je ispunila i normu za igre u Parizu. Čitavu karijeru mogla je ozbiljno računati samo na podršku tate Velibora, mame Nade i starijeg brata Nemanje. Zato i nije čudo što je njen tata Velibor rekao “iz kade otišla na olimpijadu”.

Jednu od najlepših čestitki koje je dobila izdvaja se čestitka Edina Džeke, kapitena fudbalske reprezentacije BiH, koji je imao i savjet za veliku nadu bosanskohercegovačkog sporta.
-„Draga Lana Pudar, ne mogu, a da ti ne čestitam na svemu što si dosad postigla, iako imaš tek 17 godina. Oduševljen sam i sa radošću pratim tvoje nastupe i sa još većom radošću čitam o tvojim uspesima.
Kao stariji i iskusniji, daću ti jedan savet. Slušaj roditelje, oni su ti najbolji prijatelji i oni ti jedini mogu dati iskrenu podršku. Proći ćeš mnogo i dobrih i loših stvari, jer takvo je naše okruženje. Kada ide dobro, svi te tapšu po ramenima, a kada ide loše, utrkuju se u tome ko će bolje, jače i više.
A porodica! Ona je uvijek tu, kao utjeha, kao snaga, kao rame za plakanje, kao podstrek za dalje. I zapamti, veruj u sebe i rezultat će doći. Predodređena si za velike stvari, svi to vidimo i želim ti mnogo sreće, zdravlja i iskrenih ljudi oko tebe.
Budi ponosna na sebe, jer imaš sve razloge da budeš ponosna. Radujem se tvojim novim nastupima.
Srećno dalje, ponosu Bosne i Hercegovine!„, napisao je Džeko.