Ove godine slavi se stogodišnjica košarke u Srbiji. Fondacija Mozzart je u tu čast renovirala stoti teren.

Sto godina ova lopta tapka kroz Srbiju, a sto terena za jednu igru obnovio je Mozzart u sklopu najveće akcije za razvoj košarke u Evropi! Kića, Duda, Kari, Paspalj, Danilović, Sale Nacionale i na desetine drugih legendi naše igre pod obručima dobilo je svoju zvezdu na čuvenoj plavoj podlozi, koja simbolizuje košarkaški „walk of fame“.

Prethodnih osam godina Fondacija Mozzart je gradila i renovirala košarkaške terene. Od Apatina do Preševa, kroz 52 grada i mnogih manjih mesta, sve do Republike Srpske. Ukupno sto terena na kojima će rasti novi asovi košarke.

Fondacija Mozzart stoti teren je obnovila u godini velikog jubileja – stogodišnjice košarke u Srbiji. Pre tačno sto godina je prva lopta za basket stigla u našu zemlju, a novo igralište na Vračaru simbolično je otvoreno ubacivanjem sto lopti na teren, na dar klincima sa Čubure.
Prvi teren renoviran je 1915.godine u Zrenjeninu. Teren je otvoren u čast Dejana Bodiroge.

Od manjih igrališta širom Srbije, do kultnog Želovog, Kališa ili Ranča, asovi srpske i jugoslovenske košarke presecali su vrpce i ostavljali motivacione poruke za neke nove klince.

Terene su dobili Kićanović, Sale Đorđević, Žarko Paspalj, Moka Slavnić, Predrag Danilović, Duda Ivković, Željko Obradović, Novica Veličković, Igor Rakočević, Vasilije Micić, Stefan Jović, Marko Gudurić, Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić i mnogi drugi, ukupno njih stotinu.
I na svakom terenu ostavljena je po neka motivaciona poruka.

Kompanija Mozzart, koja je društveno odgovorni rad ove godine nastavila kroz Fondaciju Mozzart, imala je veliku volju, a pronašla je i način da za osam godina kompletno obnovi čak sto terena za najvoljeniju igru nacije. Sa sivog betona iza zgrade se stiže i do NBA, a ulični basket se danas igra na terenima koji su kroz akciju iz košarkaških udžbenika dobili novi, kraljevsko plavi sjaj. U čast srpske kraljice igara.

Na kraju akcije postavlja se samo jedno pitanje.

Hoće neko na basket?

Korišten tekst sa kurir.rs