Fudbalske zanimljivosti (Prvi deo)

Sport je kao i fudbal pun nekih zanimljivosti. Evo nekih činjenica iz sveta fudbala za koje verovatno niste znali i koje su obilježile razvoj fudbala kroz istoriju.

Ivica Kralj je u toku karijere tri puta bio uhvaćen u ofsajdu, najviše od svih golmana u istoriji fudbala.

Didije Drogba je kao klinac imao nadimak Tito. Majka mu je dala taj nadimak, jer je bila oduševljena jugoslovenskim Maršalom.

– Slavni fudbalski klub Liverpul nastao je slučajno. Everton je osam godina igrao na „Enfildu“, a onda se sa gazdom i vlasnikom čuvenog stadiona posvađao, pa se preselio na Gudison park. A taj vlasnik, Džon Houlding, rešio je da mu stadion „ne zvrlji“ prazan, pa je osnovao fudbalski klub Liverpul.

– U Hili, nedaleko od Bagdada 2009. godine se desila nesvakidašnja tragedija, kada je jedan od posmatrača upucao i ubio igrača protivničkog tima, tik prije nego što je ovaj dao go.

Gari Linker nikada nije dobio ni žuti ni crveni karton. Zinedin Zidan nikada nije uhvaćen u ofsajdu.

Alan Širer je postigao najbrži gol za Njukastl. Trebalo mu je samo 10 sekundi.

– Utakmica između Aston Vile i Lestera završena je rezultatom 2:2. Igralo se daleke 1976. godine a sva četri gola dao je igrač Aston Vile Kris Nikol. Dao je dva gola i dva autogola.

– Na jednom meču italijanske Serije A Siniša Mihajlović je postigao het-trik i to sve iz slobodnog udarca.

– Indija se 1950. godine povukla sa Svetskog prvenstva u fudbalu.Razlog povlačenja je zato što njenjm igračima nije dozvoljeno da igraju bosi.

– Jedini fudbaler koji je osvojio duplu krunu (prvenstvo i kup) za Partizan i Crvenu Zvezdu je Vladimir Stojković. Sa Crvenom Zvezdom u sezoni 2005/06, a sa Partizanom u sezoni 2010/11.

– Najduži period vernosti samo jednom klubu u istoriji ima Paolo Maldini koji je igrao samo u Milanu čitavu svoju karijeru, i to čak 25 godina.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije