Alkohol i fudbaleri (prvi deo)

Tačno pre četri godine portal „simpatičnog“ imena „Lord of the drinks“ objavio je listu 11 najpoznatijih svetskih fudbalera pijanaca u istoriji. Imali su sve – talenat, zdravlje, popularnost, novac, svet im je bio pod nogama, ali su sve to upropastili zbog „još jedne čašice“.
Na spsku se nalaze Garinča, Džordž Best, Pol Gaskojn, Laslo Kubala, Sokrates, Džimi Grivs, Adrijano, Artjom Milevski, Roman Širokov.

Na spisku nema fudbalera sa naših balkanskih prostora. Nažalost i kod nas je alkohol obeležio karijere najtalentovanijim fudbalerima.
Zoran Čava Dimitrijević je verovatno najtalentovaniji igrač sa ovih prostora. Ali Čava je znao često da kaže:
Zar zbog fudbala da izgubim mladost?

Želeo je da živi punim plućima. U trenutku kad je posle Partizana i Spartaka prelazio u zagrebački Dinamo rekao je:
Popio sam pola Subotice!

Milovan Ilić Minimaks poznati humorističar često se u svojim emisijama šalio na Čavin račun.
Mnogi fudbaleri imaju vodu u kolenu, a Čava votku!

Pokojni Dimitrijević je bio jedan od najvećih boema kome je kafana bila jednaka strast i imala prioritet kao i fudbal.

Mi stariji ljubitelji fudbala dobro se sećamo derbija iz 1994.godine. Taj dan na severnoj tribini Marakane pojavio se transparent – Rizna, živeli – uz flašu pored poruke. Transparent je upućen Šapčaninu Zoranu Rizniću tada fudbaleru Crvene zvezde.

Voleo je kafanu i da pije pivo. To nikad nije ni krio. Za razliku od ostalih koji su takođe volili da popiju neku čašicu, Riznić je svoju čašicu uvek držao na stolu.

Riznić je bio virtuoz s loptom i veliki znalac. Svi su očekivali da će prevazići Dragana Stojkovića Piksija. Da nije bilo kafane verovatno bi se to i desilo. Trener Zvezde ga je čak zbog pijanstva i odstranjivao iz ekipe ali ništa nije pomoglo.

Jedanput kad ga je trener uhvatio u kafani sa čašicom i hteo da ga vodi kući, Riznić mu je hladan kao špricer rekao:
Sedi, šefe, da pijemo zajedno.

Živorad Jeftić je 13 godina igrao za Zvezdu. Jeftić je propio sve što je imao. Srećom po njega generalni sekretar Zvezde Vladimir Cvetković zaposlio ga je prvo kao fizičkog radnika u Sportskom centru Tašmajdan a posle i kao radnika na održavanju stadiona Crvene zvezde. Cvetković je znao kakav je Jeftić, a znao je i šta je dao Crvenoj zvezdi i naredio je svima da mu niko ne sme prigovoriti nijednu jedinu reč.

Živorad Jeftić je bio neprevaziđen talenat, neverovatan levi bek. Zvali su ga Žika Silver zbog oštrine koju je posedovao. I u današnje vreme mogao bi da bira klub sa onim fudbalskim znanjem-priačao je popularni Cvele.