Filmska priča legendarnog golmana. Oca mu ubili, a majka ga ostavila u sirotištu

Najbolji golman prvog Svetskog prvenstva, Milovan Jakšić bio je legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala. Sjajnim odbranama na prvom Svetskom prvenstvu zaslužio je nadimak koji mu je dala tamošnja javnost – „El Gran Milovan“. Bio je u idealnom timu prvog Svetskog prvenstva u fudbalu (zajedno sa Milutinom Ivkovićem Milutincem).

Kao golman bio je vrlo požrtvovan, hrabar i smeo, s izvanrednim refleksom. O Milovanu Jakšiću posle pobede nad Brazilom ovako je pisao novinar urugvajskog lista „Impacial“.
„U golu su imali golmana kao spomenik. Ovaj dobri mladić koji i svojim licem iskazuje dobrotu, postao je fenomenalan golman; njega nije mogla pobediti nikakva sila ni iz bliza ni iz daljine, uvek se nalazio na lopti kao da je bio povezan za nju.“

Put Milovana Jakšića do dana kada je obukao dres sa državnim grbom nije bio nimalo ružičast. Milovan je bio prepušten sam sebi od najranijeg detinjstva. Rođen je 21. septembra 1909. godine kao prvo dete Radoslava i Muriše u Mojkovcu. Njegov otac ubijen je od strane austrougarskih vojnika jer se povezao sa srpskom vojskom kad je Milovan imao 5 godina.

Strahujući od odmazde, majka Miruša sa svoja dva mala sina peške beži za Kragujevac. Nije se najbolje snašla, pa je bila prinuđena da dečake ostavi u Dom za ratnu siročad.

Milovan u Kragujevcu upisuje školu, ali i pravi svoje prve fudbalske korake u podmlatku „Šumadije“. Sledeća stanica u njegovom životu bio je Novi Sad, gde boravi kratko, da bi na kraju završio u prestonici.

Život mu se menja onog trenutka kada poznati beogradski advokat Živko Popović postaje njegov staratelj. Živko ga šalje na dalje školovanje, kod Gece Kona da uči grafički zanat. To je sigurno imalo uticaja na njegov životni put. Fudbal je bio njegova najveća ljubav. Počeo je da brani 1921. godine u SK „Srbija“, a sa svega 16 godina postaje prvotimac SK „Soko“ (koji kasnije menja ime u BASK). Za ovaj klub odigrao je preko 500 utakmica.

Za reprezentaciju Jugoslavije debituje 1930. godine protiv Bugarske (6:1). Vrhunac karijere bio je odlazak na prvo Svetsko prvenstvo. On je trasirao put reprezentaciji do bronzane medalje fenomenalnim odbranama protiv Brazila.

Posle povratka iz Urugvaja Milovan ženi se sa Ljubicom Simić iz Smederevske Palanke. Ljubica mu je rodila dvoje dece. Ćerka Sokolka je dobila ime po klubu gde je napravio prve profesionalne korake, a sin Vladeta igrao je fudbal u mlađim kategorijama FK Crvena zvezda.

Još dok je bio aktivan igrač otvara knjižaru u Makedonskoj ulici i štampariju u Cetinjskoj ulici. Knjižara ,,Jakšić“ vrlo brzo je stekla kultni status u Beogradu.

Milovan je ceo svoj život posvetio fudbalu. Izabran je za prvog predsednika Saveza fudbalskih trenera. Preminuo je iznenada od srčanog udara. Bilo je to 25. decembra 1953. godine. Imao je samo 44 godine.