Film “Braća Musemić” osvojio srca i Nagradu publike

Na Šestom AJB DOC Film Festivalu najbolji film po izboru publike je film „Braća Musemić“ autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića.
Film „Braća Musemić„inspirisan je braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo.

„Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo porodici Musemić što su nam bili podrška tokom snimanja filma, a bilo je i veliko zadovoljstvo raditi sa ekipom Al Jazeere“, kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

-„Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj porodici pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvezda kao što su braća Musemić, jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspeli da dođemo do materijala. Ono što zabilježimo to ostaje za sva vremena, a imali smo sreću da poslednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama“-rekao je režiser Nihad Ušanović.

Braća Vahidin i Husref Musemić su sa ekipom FK Sarajevo osvojili titulu prvaka SFR Jugoslavije.

Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji. Janja je iznedrila brojne svetski poznate fudbalere poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića.
Ovo je priča i o njihovom detinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema fudbalu.