Divio joj se celi svet, bila je ponos cele države a ona se povukla kad je imala samo 21.godinu.

Bila je čudo od deteta. Postala je i ostala jedna od najboljih sportistkinja Jugoslavije. Sa samo 15 godina zasenila je najveće zvezde. U pet sezona nastupa na najjačim takmičenjima osvojila je šest medalja, a u Svetskom kupu je došla do sedam pobeda i još 22 plasmana na pobedničko postolje. Bila je juniorski i seniorski prvak sveta,osvojila olimpijsku medalju i sa samo 19 godina ponela titulu sportiste godine u Jugoslaviji.A onda grom iz vedrog neba. Pre nego što je dostigla sportski vrhunac povukla se sa scene. Mateja Svet je odlučila da završi profesionalnu ski karijeru 1990, kada je imala samo 21 godinu!

Mateja Svet of Yugoslavia enroute to a third place finish in the women’s giant slalom event during the Winter Olympic Games in Calgary on 24th February 1988. (Photo by Leo Mason/Popperfoto via Getty Images)

Mateja Svet je najuspešnija jugoslovenska predstavnica u alpskom skijanju. Rođena je 1968. godine u Ljubljani. Mateja Svet je potekla iz sportske porodice – otac joj je bio dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije u kajaku, a majka odličan plivač.
Mateju je više od vode privlačio – sneg. Postala je jedna od najboljih skijašica svog vremena. Sa 15 godina bila je probni vozač na jednoj slalomskoj trci.
Zvaničnici Svetskog kupa ostali su zabezeknuti kada su shvatili da je Mateja kao probni vozač imala najbolje vreme.

U Svetskom kupu u skijanju, Mateja Svet je debitovala sa samo 15 godina. Već 1984. godine je postala svetska prvakinja u veleslalomu u juniorskoj konkurenciji i učesnik Olimpijade u Sarajevu.

Prvu pobedu u Svetskom kupu je ostvarila u sezoni 1985/86, u veleslalomu, i time je postala prva Jugoslovenka koja je pobedila u trci Svetskog kupa. Sa nepunih 19 godina na Svetskom prvenstvu u Kran-Montani Mateja je osvojila tri medalje: srebro u veleslalomu i bronzane medalje u slalomu i superveleslalomu. To joj je donelo priznanje za sportistu godine u Jugoslaviji.

Mateja Svet osvaja mali kristalni globus u veleslalomu. Osvojila je i olimpijsku medalju na ZOI u Kalgariju. Osvojila je srebro u slalomu, dok joj je u veleslalomu izmakla medalja, bila je četvrta.

Na Svetskom prvenstvu u Vejlu 1989. godine Mateja Svet postala je šampionka planete. Mateja je u slalomu je deklasirala do tada nepobedivu legendarnu švajcarkinju Freni Šnajder. To je prva zlatna medalja za jugoslovensko skijanje na Svetskim prvenstvima. Na tom takmičenju, Mateja je osvojila i bronzu u veleslalomu.

Skijaški stručnjaci su za Mateju Svet govorili da je najtalentovanija devojka koja se do tada pojavila u svetskom skijanju.
Kada je imala samo 21 godinu povukla se iz skijanja. Jugoslovenska javnost je tih dana nagađala razloge iznenadnog povlačenja iz skijanja ove legendarne skijašice, ali se nije saznala puna istina.

Mnogo godina kasnije Mateja je u jednom razgovoru sa novinarima rekla da se iz skijanja povukla zbog sukoba sa skijaškim savezom Jugoslavije. Rekla je i da je imala utisak da je predugo u skijanju i da je vreme za nove životne izazove.
Često je isticala kako nema vremena za druženje i školu i da „želi da bude samo mamina i tatina“.
Danas radi kao psihoterapeut u jednom psihijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije