Životne priče. Kako je Rajko Mitić rekao NE Brazilcima?

Rajko Mitić je bio gospodin u kopačkama, uzor mnogih generacija, simbol Crvene zvezde i njen zaštitni znak. Rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine.

Počeo je da igra fudbal u omladinskom timu BSK-a u predratnom Beogradu. Crveno-beli dres nosio je 14 sezona. Kao kapiten i istinski vođa tima, Rajko Mitić je sa Crvenom zvezdom osvojio pet titula prvaka Jugoslavije – 1951, 1953, 1956, 1957. i 1959. godine, jednu titulu prvaka Srbije 1946. godine, a Kup Jugoslavije četiri puta (1948, 1949, 1950. i 1958).

Proglašen je prvom Zvezdinom zvezdom. Stadion Crvene zvezde sada nosi njegovo ime. Dobio je i spomenik ispred stadiona.

Zanimljivo je da je Rajko Mitić odigrao i četiri meča za velikog rivala Partizan, i postigao dva gola. Za reprezentaciju Jugoslavije je igrao je 59 puta, upisavši se u strelce 32 puta. Učestvovao je na dva olimpijska turnira – 1948. godine u Londonu i 1952. u Helsinkiju i oba puta osvojio srebrnu medalju.

Zanimljiva je priča kako su Brazilci pokušali da vrbuju Rajka Mitića. Sa Rajkom je razgovarao predstavnik Botafoga, bio je ugledna ličnost, član brazilske vlade, inače profesor univerziteta i poznati lekar. Nuđeno mu je sve što poželi, od novca dovoljnog za ceo život do toga da bi mu celu porodicu prebacili u Rio.

Mitić je strpljivo tražio način da se zahvali na ponudi. Brazilci su bili uporni. Rajko ih je razoružao rečima:
A da li biste vi došli u Jugoslaviju? – pitao je.
Ja.Šta bih ja radio tamo kod vas?-pitao je predstavnik Botafoga
Vi ste izvanredan lekar, čuveni specijalista, a mi nemamo dovoljno lekara. Dođite, učinićemo sve što želite, daćemo vam odlične uslove.
Ali, to je nemoguće! Ja sam ovde potreban, ovde ima toliko posla. Ja, najzad, veoma volim svoju zemlju.
I sa mnom je isti slučaj. Ja sam potreban svom klubu i iznad svega volim svoju zemlju. Da li vam je sada jasno zašto ne mogu da ostanem kod vas, bez obzira na to šta ćete mi vi ponuditi.

Umro je 29. marta 2008. u 86. godini života.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije