Stadion Rajko Mitić: Istorija i značaj legendarne Marakane

Stadion Rajko Mitić je fudbalski i atletski stadion u Beogradu na kojem igra FK Crvena zvezda. Stadion Rajko Mitić se ranije zvao Stadion Crvena zvezda, a u narodu je poznat kao Marakana. Stadion se nalazi u naselju Dedinje u opštini Savski venac. Kapacitet stadiona je 51.755 gledalaca. Zvanično ime stadiona od decembra 2014. godine glasi „Rajko Mitić“, po prvoj Zvezdinoj zvezdi. Na ovom stadionu zvanične utakmice igra i fudbalska reprezentacija Srbije.

Istorija stadiona

Na mestu današnjeg stadiona 1927.godine sagrađen je stadion FK „Jugoslavija“. Tribine su bile drvene, gledaoci su uglavnom stajali na utakmicama, a kapacitet je iznosio 20 hiljada stajaćih mesta.

Osnivanjem FK Crvena zvezda, 4. marta 1945. godine, stadion nekadašnje FK Jugoslavije ustupljen je FK Crvena zvezda. Na tom stadion od osnivanja pa sve do 1959.godine igralaa je Zvezda svoje prvenstvene, kup i prijateljske utakmice. Crvena zvezda je 27. decembra 1959. godine odigrala poslednju utakmicu na ovom stadionu protiv ekipe Novog Sada. Dotrajalo igralište je otišlo u istoriju.

Na temeljima starog stadiona počeo je da se gradi nov, moderan sportski objekat. Da bi se došlo do površine novog terena – 12 metara nižeg od ranijeg, trebalo je da se izbaci preko 350.000 kubika zemlje i 15.000 kubika kamena. Popularna Marakana je građena od 1960. do 1963. godine.

Kapije novog, još nezavršenog stadiona, zvanično su prvi put otvorene 1. septembra 1963. godine. Crvena zvezda je igrala sa Rijekom (2:1), a toj utakmici prisustvovalo je 55 hiljada gledalaca.

Sledeće godine izgradnja stadiona je potpuno završena. Kapacitet je iznosio čitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navijači su sa pravom stadion poredili sa tada najvećim na svetu – „Marakanom“ u Rio de Žaneiru. Od tih dana, pa sve do danas, to ime je ostalo sastavni deo priče o ovom stadionu.

U cilju povećanja komfora navijača i njihove bezbednosti, prateći modernizaciju i istovremeno ispunjavajući zahteve Evropske fudbalske Unije, kapacitet je smanjen i zvanično iznosi 51.755 sedećih mesta. Postavljene su stolice na sve četiri tribine.

Na prvoj utakmici na novom stadionu protiv Rijeke bilo je 55 hiljada gledaoca. Rekord je oboren iste godine. Na derbi utakmici protiv Partizana bilo je 74 hiljade vatrenih navijača dva kluba.

Rekordna poseta zabeležena je 23. aprila 1975.godine kada je na utakmici u okviru polufinala Kupa pobednika kupova, protiv mađarskog Ferencvaroša prodato 96 070karata.a li po svim dostupnim izveštajima iz tog vremena na stadionu je bilo najmanje 110 hiljada gledaoca.

Prvi gol na Zvezdinoj Marakani postigao je Trifun Trifke Mihajlović, pionir Crvene zvezde. Predigru utakmici protiv Rijeke igrale su mlađe kategorije Zvezde protiv vršnjaka iz Zemuna.

Prvi zvanični, prvoligaški pogodak delo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić.

Na Marakani je odigrano finale Kupa šampiona 30. aprila 1973. godine između Ajaksa i Juventusa. Tada je utakmici prisustvovalo 91.564 gledaoc.
Na stadionu je igrano finale Evropskog prvenstva u fudbalu 20. juna 1976. između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke.

Crvena zvezda je igrala prvu utakmicu finala Kupa UEFA 9. maja 1979. godine sa Borusijom Menhengladbah.

Uprava kluba je 21. decembra 2014. donela odluku o preimenovanju Stadiona Crvena zvezda u Stadion Rajko Mitić, u čast legendarnog fudbalera i prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Stadion Rajko Mitić je jedan od retkih stadiona na svetu na kojem je poznat prvi posetilac. Prvi posetilac na beogradskoj „Marakani” je Laza Petrović, zemljoradnik iz okoline Loznice. Ovaj vatreni zvezdaš došao je na novi stadion još u 6 sati izjutra, zauzeo svoje mesto na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču iz torbe, počeo da doručkuje i strpljivo dočekao početak glavne utakmice.

Na stadionu Crvene zvezde su se odražavala takmičenja u okviru Univerzijade u Beogradu 2009. godine.

Ostali događaji

Osim fudbala i atletike na Marakani su održavani i koncerti. Zdravko Čolić je održao tri koncerta, Ceca Ražnatović je imala jedan koncert.
Zvezdine „Delije“ su 13. maja 2007. godine organizovale humanitarni koncert pod nazivom „Delije za naše Kosovo i Metohiju“ na kojem su nastupili Bajaga, Bora Čorba, Bilja Krstić, Neverne bebe, Direktori i drugi.

Šta sve ima na stadionu

2023. godine po svetskim standardima na stadionu „Rajko Mitić“u srcu zapadne tribine otvorena je nova „Centralna loža“. Na istoj strani Marakane se nalaze lože VIP 1 i VIP 2.

Da bi stadion bio u rangu sa najkomfornijim sportskim objektima, napravljena je i posebna VIP galerija sa preko 450 sedećih mesta, a nalazi se iznad zapadne tribine, bliže Zvezdinom severu.

2021. godine zvanično je otvorena loža „Bora Kostić“ u čast najboljeg strelca u istoriji Zvezde.

4. februara 2024. godine u središtu zapada smeštena je „Tribina Siniša Mihajlović„, koja je svečano otvorena u čast legende kluba.

U Medija centru stadiona „Rajko Mitić“ smeštena je novinarska loža.

Muzej Fudbalskog kluba Crvena zvezda otvoren je 12. marta 1985. godine povodom 40 godina od osnivanja kluba.

U okviru stadiona svim navijačima je dostupan Red kafe.

 

 

 

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije